Рюте става шеф на НАТО, затрупвайки опонентите си с обещания. България пак не си поиска нещо…

НАТО

Отиващият си премиер на Нидерландия Марк Рюте е успял да убеди правителствата на всички държави членки на НАТО да го подкрепят за поста генерален секретар на Алианса. Нидерландските медии съобщиха, че избирането му вече е сигурно през есента Йенс Столтенберг спокойно може да се оттегли, оставяйки престижния пост в сигурни ръце.

Избирането му за генерален секретар на НАТО му е вързано в кърпа, след като Унгария получи гаранции, че ще бъде изключена от новия проект на НАТО за помощ за Украйна, и свали ветото си. С нарочно писмо Рюте увери Виктор Орбан, че никой няма да натиска Будапеща да помага на Украйна, а в замяна той не трябва да блокира усилията на останалите държави членки да изпращат пари и оръжия.

За да се случи това, миналата седмица Столтенберг отиде на крак в Будапеща, за да увери Орбан лично. Причината е, че

НАТО взема всички свои решения с консенсус,

т.е. всяка държава членка има право на вето, защото… никой не може да й забрани да гласува против.

„Никакъв персонал от Унгария няма да участва в тези дейности (в помощ на Украйна) и никакви унгарски средства няма да бъдат използвани за тяхната подкрепа”, каза Столтенберг.

На срещата на върха във Вашингтон следващия месец се очаква президентът на САЩ Джо Байдън и съюзниците от западния военен алианс да се споразумеят на тема

нова система за предоставяне на по-предвидима и дългосрочна помощ

за сигурност и военно обучение на Украйна.

Орбан със сигурност щеше да се противопостави, както по-рано обяви намерението си да не подкрепи Рюте за генерален секретар. Той поиска извинение от нидерландеца за “проблематичните” му изказвания по адрес на Унгария. Преди три години, когато на една напрегната среща на върха на ЕС, Рюте заяви на Орбан, че

Унгария или трябва да зачита основните права, или да напусне Общността.

Днес обаче нидерландецът явно е забравил за така рекламираните от него европейски ценности, защото ако продължи да се бори за тях, с новата му кариера е свършено.

Словакия също беше заявила, че няма да подкрепи Рюте, а неговия конкурент – румънският президент Клаус Йоханис, но във вторник изненадващо промени мнението си.

Новоизбраният президент Петер Пелегрини заяви, че

Словакия ще гласува за Рюте срещу осигуряване на противовъздушна отбрана.

Причината е, че предишното правителство изпрати старите словашки системи за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна и след като Нидерландия и Италия изтеглиха своите временно предоставени системи от страната, въздушното пространство остана незащитено. Рюте е уверил словашкия президент, че този въпрос ще бъде решен, ако заеме поста.

Другата пречка по пътя на Рюте – Турция, също беше отстранена. На 29 април Анкара уведоми останалите държави членки на НАТО, че ще подкрепи Рюте, който малко преди това се срещна с Реджеп Таийп Ердоган. Турският президент подчерта, че за Анкара е много важно

работата по осъвременяване на митническия съюз между Турция и ЕС

да започне възможно най-скоро . Той очаква подкрепа от Нидерландия в отношенията между ЕС и Турция, така че Брюксел да третира тези отношения от справедлива и стратегическа перспектива.

Какво Рюте е обещал на другите лидери, не се знае, но и няма нищо лошо, защото политиката е игра на интереси. Чудно е обаче дали България е поискала нещо, за да даде подкрепата си, или както обикновено я е дала преди да са й я поискали?

Цели 12 години Рюте ни спираше за Шенген, а когато стана ясно, че ще се бори за висшия пост в НАТО,

изведнъж запя друга песен и заяви, че България е подготвена.

Дано поне сме му поискали подкрепа за сухохпътен Шенген, за да не чакат камионите на километрични опашки на румънската граница.

Друг е въпросът дали България не трябваше да заяви подкрепа за съседа – Йоханис, който е източноевропеец и би подсилил регионалния фланг на Алианса.

Ако попитаме нашите политици какво мислят по въпроса, отговорът им едва ли ще ни изненада кой знае колко – подобни теми изискват тиха дипломация, а не медийни скандали. Прекрасно, но докога нашата дипломация ще е толкова тиха, че не само гласът й не се чува, ами и дъхът й не се усеща?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст