“Бенк ъф Инглънд” запази базовата си лихва на 5.25 процента

"Бенк ъф Инглънд" запази базовата си лихва на 5.25 процнта

“Бенк ъф Инглънд” (Bank of England) запази стойността на базовата си кредитна лихва на най-високата за последните 16 години стойност от 5.25% на редовното съвещание на паричния си комитет на 20 юни. И подчерта, че все повече парични стратези изглеждат склонни да подкрепят лихвени редукции, съхранявайки надеждите това да стане до края лятото.

Огласените извадки от заседанието на английските централни банкери разкриват, че решението да не се пипат лихвите е било “фино балансирано” за някои от деветимата членове на паричния комитет. То е било подкрепено от седем от тях, а двама са гласували “против”. Това са “дежурните опозиционери” Свати Дингра и банковият заместник председател Дейв Рамсден, които за пореден път са поискали сваляне на лихвените проценти. Имало е обаче разделение на мненията на мнозинството доколко важни са последните данни, показали изненаващо силна инфлация в сектора на услугите.

Търговците пък възприемат изявлението на централните банкери като сигнал за готовността им да започнат да понижават лихвите през идните месеци и са вкарали в цените 50% шанс за редукция през август срещу 32% преди съвещанието. Пазарните играчи са увеличили и общия размер на очаквания до края на годината лихвен спад на 48 базови пункта от предишните 43 точки.

Има известни индикации, че някои членове на паричния комитет на “Бенк ъф Инглънд” (вероятно дори предсдателят Андрю Бейли), които искаха да чакат до септември, вече са склонни да подкрепят орязване на лихвите.

Публикуваните откъси от съвещанието разкриват също, че има парични стратези, които са убедени, че последните данни “не променят съществено низходящата инфлационна траектория на националната икономика”. Това означава, че те не виждат пречки пред старта на лихвените редукции. Докато други посочват риска от упорито високия национален ценови натиск в сектора на услугите, въпреки майския спад на общия инфлационен индекс до целевите 2% годишно, което се случва за първи път за последните близо три години. Което Бейли определя като “добра новина”. Но посочва, че “той и колегите му трябва да сигурни, че инфлацията ще остане ниска, поради което са решили да запазят засега базовата лихва на 5.25 процента”.

Това е единственият коментар на член на паричния комитет на “Бенк ъф Инглънд” откакто британският премиер Риши Сунак назначи избори за 4 юли. Банковите парични стратези запазиха мълчание по време на кампанията и оставиха инвеститорите в относително неведение как последните важни инфлационни показатели са повлияли на нагласите на банкерите преди юнското им заседание.

Бейли беше сочен като един от най-склонните на лихвени понижения членове на паричния комитет преди майските данни. И инфлацията в сектора на услугите и ръстът на трудовите възнаграждения се намират на прекалено високи за вкуса на централните банкери равнища. В последните си прогнози “Бенк ъф Инглънд” очакваше инфлационният индекс на услугите да се понижи до 5.3% годишно, но публикуваните на 19 юни данни за май показаха цели 5.7 процента.

Английската централна банка предвижда доста по-силен ръст на БВП през второто тримесечие след резкия подем от миналогодишната рецесия. Прогнозите са за 0.5% увеличение на БВП в периода април-юни вместо заложените през май 0.2 процента. Това завишение се основава на изследванията на нагласите на бизнеса, като анализатори на частния сектор очакват подем от символичния 0.1% ръст през 2023-а до анемичните 0.7 процента.

Впреки че икономисти предвиждат понижение на лихвите във Великобритания през август, то не е гарантирано, доколкото ще зависи от еволюцията на ключовите показатели през следващия месец.

За разлика от Федералния резерв и от “Бенк ъф Инглънд”, които все още изчакват потвърждение на устойчивия инфлационен спад, Европейската централна банка и “Банк ъф Канада” свалиха лихвените проценти през миналата седмица, а Националната банка на Швейцария започна да орязва лихвените разходи на 20 юни, за да подпомогне националното стопанство и да спре поскъпването на швейцарския франк.

Лихвеното решение на “Бенк ъф Инглънд” доведе до поевтиняване на британския паунд както към щатския долар, така и към еврото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст