Денят по диагонал – 20 юни 2024 г.

избори

Депутати заговориха за нови избори още преди да са започнали работа

Сформирането на мнозинство в парламента се оказа по-трудно отколкото изглеждаше след изборите. Втори ден депутатите се мъчат да си изберат председател, а вече се чуват гласове и за нови избори. Ако някой си е направил труда да следи заседанията, ще потвърди, че циркът е пълен. Лошото е, че дори отново да отидем до урните, пак същите циркови артисти ще разпънат шатрите.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви в сряда, че партията му няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ, нито пък с втория мандат на ДПС. Според него така ще спрат слуховете, че предварително се е разбрал с Борисов и Пеевски. Трифонов обвини всички политически сили, че не спират да говорят за нуждата от редовно правителство, но никой не си мърда пръста това да се случи.

Избраха Рая Назарян за председател на Народното събрание

Рая Назарян, ГЕРБ

Кандидатурата на Рая Назарян, издигната от ГЕРБ-СДС – първата политическа сила в 50-ото Народно събрание, събра 131 гласа подкрепа за председател на парламента.

Гласуваха общо 236 депутати. От тях “Против” бяха 66 народни представители (36 ПП-ДБ, 17 от БСП за България и 12 от “Величие”), а “Въздържал се” – 39 депутати (38 от “Възраждане” и един от ПП-ДБ). Подкрепата освен от ГЕРБ-СДС (68 депутати) и ДПС (47 депутати), дойде и от “Има такъв народ” (16 депутати).

При обсъжданията на кандидатурите Тошко Йорданов от ИТН обяви, че неговата политическа сила ще подкрепи всички кандидати за председател на Народното събрание. 

Кой влиза в ръководствата на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание

ръководствата на парламентарните групи, Парламент нов зала депутати

По време на първото заседание на 50-ото Народно събрание новоизбраният председател на парламента Рая Назарян изчете ръководствата на парламентарните групи.

На парламентарната група на ГЕРБ-СДС председател е Бойко Методиев Борисов, заместник-председатели – Теменужка Петрова Петкова, Деница Евгениева Сачева, Рая Назар Назарян и Румен Димитров Христов. Секретар – Александър Руменов Ненков.

На парламентарната група Движение за права и свободи председател е Делян Славчев Пеевски, заместник-председатели са Искра Михайлова – Копарова, Йордан Цонев, Халил Латифов, Хамид Хамид, Ертен Анисова. Секретар на парламентарната група е Елван Гюркаш.

Цветан Цветанов: ГЕРБ и ДПС най-вероятно ще управляват през третия мандат на ИТН (част 1)

Цветан Цветанов

Правителство на реформите, което да отпуши европейското финансиране е много малко вероятно. Още през 2021 г. Бойко Борисов и Томислав Дончев не внесоха НПВУ и на практика казаха „след нас потоп“. От там започна зациклянето с финансовите средства от Брюксел – България не получи авансови средства и си остана само с първото плащане по НПВУ. Правителство с първия и втория мандат няма да бъде реализирано. Ще се получи с третия мандат, ако президентът го връчи на ИТН. Борисов не е в ситуация да поставя условия. Той не можа да осигури мнозинство за председател на НС и това се случи от втория път, с менторството на ДПС. Процесите се лидират от задкулисие, което ще лъсне след няколко седмици.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ бившият втори човек в ГЕРБ, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, председател на партия „Републиканци за България“.

“Бенк ъф Инглънд” запази базовата си лихва на 5.25 процента

"Бенк ъф Инглънд" запази базовата си лихва на 5.25 процнта

“Бенк ъф Инглънд” (Bank of England) запази стойността на базовата си кредитна лихва на най-високата за последните 16 години стойност от 5.25% на редовното съвещание на паричния си комитет на 20 юни. И подчерта, че все повече парични стратези изглеждат склонни да подкрепят лихвени редукции, съхранявайки надеждите това да стане до края лятото.

Огласените извадки от заседанието на английските централни банкери разкриват, че решението да не се пипат лихвите е било “фино балансирано” за някои от деветимата членове на паричния комитет. То е било подкрепено от седем от тях, а двама са гласували “против”. Това са “дежурните опозиционери” Свати Дингра и банковият заместник председател Дейв Рамсден, които за пореден път са поискали сваляне на лихвените проценти. Имало е обаче разделение на мненията на мнозинството доколко важни са последните данни, показали изненаващо силна инфлация в сектора на услугите.

За предизборните обещания на френските партии ще трябват над 10 млрд. евро годишно

За предизборните обещания на френските партии ще трябват над 10 млрд. евро годишно

Трите основни политически групи, които ще се състезават на извънредните парламентарни избори във Франция са направили предизборни обещания, всяко от които надхвърля 10 млрд. евро на година, при това само за порцията, необходима за увеличение на покупателната способност на французите. Въпреки че Париж вече се бори да редуцира бюджетния дефицит, а на 19 юни получи и официално порицание за него и за дълговото си бреме от Европейската комисия.

Анализи на независимия институт с идеална цел “Монтен” (Institut Montaigne) не предоставя оценки на целия размер на обещанията на партиите. Но пресмята, че в частта на покупателната мощ най-много средства ще са необходими за заявките на лявата група “Нов народен фронт” – 29 млрд. евро годишно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст