Депутати заговориха за нови избори още преди да са започнали работа

избори

Сформирането на мнозинство в парламента се оказа по-трудно отколкото изглеждаше след изборите. Втори ден депутатите се мъчат да си изберат председател, а вече се чуват гласове и за нови избори. Ако някой си е направил труда да следи заседанията, ще потвърди, че циркът е пълен. Лошото е, че дори отново да отидем до урните, пак същите циркови артисти ще разпънат шатрите.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви в сряда, че партията му няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ, нито пък с втория мандат на ДПС. Според него така ще спрат слуховете, че предварително се е разбрал с Борисов и Пеевски. Трифонов обвини всички политически сили, че не спират да говорят за нуждата от редовно правителство, но никой не си мърда пръста това да се случи.

Ако партиите не успеят да постигнат компромис и ИТН (или някоя друга опозиционна партия) не застане зад евентуалния нов кабинет, отново ще ходим на предсрочни парламентарни избори, но този път с много неясен завършек.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски призова

да не се губи време и да бъде съставено евроатлантическо правителство.

“Ако не го направим, ще подарим България на Путин”, заяви Пеевски, който може би искаше да намекне, че при евентуални нови избори „Възраждане“ и „Величие“, считани за проруски, може да спечелят още места в парламента.

Той нахока останалите политическите сили, че отказват  да подкрепят кандидатурата на Рая Назарян от ГЕРБ за председател на парламента и така рушили държавността. Явно гръбнакът на държавността е Назарян, а който не я подкрепи работи за каузата на Путин.

“Продължаваме промяната – Демократична България” отговориха, че

няма да застанат зад предложението на ГЕРБ, за да не ги хокат за нова сглобка.

„Предният път бяхме обвинявани, че и ние издигаме кандидат за председател на парламента, когато не сме победител. Тогава това беше Никола Минчев. Сега пък сме обвинявани, че не издигаме. Като трета политическа сила ще стоим леко встрани, за да видим как първите и вторите ще намерят решение“, заяви Божидар Божанов от коалицията.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък е бесен заради буксуването на избора на Назарян и

изля яда си върху бившия лидер на “Да, България” Христо Иванов.

“За втори път ми прави този номер – кара ме да променяме Конституцията, подкрепяме всичко, което предлага и в следващия момент дезертира, скрива се, заминава си за Брюксел и ме оставя тука да се оправям в кашата. Нито е честно, нито е почтено“, оплака се Борисов пред медиите. И предупреди, че ако не бъде избран председател, ще настъпи такава конституционна криза, че дори на избори няма да можем да идем.

В същото време от „Величие“ се оплакаха, че

Борисов опитал да натисне партийния лидер Николай Марков.

Точно този опит станал причина той да закъснее във вторник и да положи клетва като депутат от 50-ото Народно събрание доста по-късно от колегите си. От “величавата” партия дори твърдят, че Борисов се опитвал да натиска и депутатите да гласуват по “правилния” за него начин.

Борисов отговори, че няма такова нещо, а от партията на Ивелин Михайлов никой повече не си отвори устата по темата.

С други думи, стартът на новия парламент изобщо не е предпоставка за добра бъдеща работа. Ако тази трагикомедия продължи и занапред, нищо чудно след няколко месеца президентът да разпусне и този парламент, след което да сбъдне мечтата на задкулисието “Избори до дупка”. Или казано по друг начин – да ни вкара в спиралата на управленското безвремие…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст