Намаляването на инфлацията в Обединеното кралство дойде твърде късно

риши сунак военна служба

Инфлацията в Обединеното кралство падна до целта от 2% за първи път от почти три години, съобщи Службата за национална статистика в сряда. Тази обнадеждаваща новина изглежда е добър тласък за премиера Риши Сунак и неговата Консервативна партия преди предсрочните парламентарни избори на 4 юли. Но на фона на огромната – вече 25%, разлика от опозиционната Лейбъристка партия, положителните тенденции в икономиката на управляващата партия вече няма да помогнат.

Сряда донесе добри новини за британците. Според данни, публикувани от Службата за национална статистика, инфлацията в страната е паднала до 2% през май в сравнение с 2.3% през април. Но най-важното е, че най-накрая падна до целта на Bank of England от юли 2021 г., отбелязвайки рязък спад от 41-годишен връх от 11.1% през октомври 2022 година.

Даунинг стрийт 10 – централен вход

Британският премиер Риши Сунак побърза да изтълкува тази статистика в своя полза.

„Когато станах министър-председател, инфлацията беше 11 процента. Но предприехме смели действия. Придържахме се към ясен план и затова сега икономиката се обърна“, коментира той, като скромно не спомена, че предишният пик на инфлацията беше предизвикан от неговия предшественик и член на същата Консервативна партия – Лиз Тръс, чиято фискална политика предизвика рязко поскъпване на държавните заеми. И след това, отбелязвайки, че инфлацията вече е „върнала се към нормалното“, министър-председателят Сунак призова „да не се застрашава целия този напредък“, като се даде власт на лейбъристите.

Държавният секретар по труда и пенсиите на Обединеното кралство Мел Страйд направи подобни изявления. В интервю за Sky News той каза, че правителството на консерваторите може да си припише заслугите за постигането на целта, защото има правилна фискална политика, като не се поддава на „изискванията за заплати, които бият инфлацията“. „Трябваше да направим правилния избор, труден избор, за да сме сигурни, че сме намалили инфлацията“, отбелязва министърът.

Опозиционните лейбъристи обаче са на друго мнение.

Например, Рейчъл Рийвс от партията признава, че въпреки че инфлацията се покачва с по-бавни темпове, „кризата на разходите за живот все още е остра“ за много семейства. И това не е изненадващо. През последните три години потребителските цени в Обединеното кралство са се повишили с около 20%, което значително е намалило стандарта на живот на обикновените жители на страната, допринасяйки за непопулярността на консерваторите, водени от Сунак. Така че подобряването на инфлацията, което можеше да бъде подарък за всяко правителство в навечерието на изборите, дойде твърде късно за Риши Сунак и е малко вероятно да подобри шансовете на неговата партия на изборите на 4 юли.

Между другото, решението да бъдат обявени точно в този момент изненада мнозина. Мнозинството беше склонно да вярва, че лидерът на консерваторите би предпочел да изчака до края на годината, за да се гласува, за да се даде повече време за възстановяването на стандарт на живот след най-високата инфлация през последните десетилетия.

лондон парламент

По един или друг начин консерваторите очакват очевидно поражение.

След като Риши Сунак и основният му политически опонент – лидерът на лейбъристите Киър Стармър, разкриха партийните си програми за парламентарните избори миналата седмица, три британски социологически служби проведоха проучвания на електоралните настроения. Изводът и на трите служби се оказа абсолютно същият като преди двете политически сили да обявят програмите си – пропастта между управляващи и опозиция все още е голяма. А според някои данни дори се увеличава.

Така, според проучване на Savanta,

46% от избирателите възнамеряват да подкрепят лейбъристите на 4 юли (2% повече от пет дни по-рано),

докато 4% по-малко респонденти, тоест само 21%, възнамеряват да гласуват за консерваторите. „Нашето изследване показва, че тези избори могат да бъдат електорално изчезване за Консервативната партия“. Така Крис Хопкинс, директор на политическите изследвания в Savanta, очерта тъжна картина за Риши Сунак и неговите съпартийци.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст