Путин подписа споразумение с Виетнам в опит да укрепи връзките си в Азия

Президентът на Русия Владимир Путин подписа поредица от сделки с виетнамския си колега То Лем. Това се случи по време на посещението му във виетнамската столица Ханой, където бе посрещнат с негови плакати и военна церемония, съобщава “Асошиейтед прес”.

Двамата лидери подписаха споразумения за по-нататъшно сътрудничество в областта на образованието, науката и технологиите, проучването на нефт и газ и здравеопазването. Те също така се съгласиха да работят по пътна карта за ядрен научно-технологичен център във Виетнам.

След разговорите Путин заяви, че двете страни имат интерес да изградят това, което той нарича надеждна архитектура за сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион, основана на неизползване на сила и мирно уреждане на спорове, без място за “затворени военно-политически блокове”.

Президентът на Виетнам поздрави Путин за преизбирането му и похвали “вътрешнополитическата стабилност” на Русия.

По-рано САЩ, които са вторият най-голям търговски партньор на Виетнам, разкритикуваха властите в Ханой, че са поканили Путин. В съобщение на американското посолство във Виетнам се посочва, че “никоя страна не трябва да дава на Путин платформа за насърчаване на неговата “агресивна война”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст