Русия шпионира в Северно море, трърдят белгийски медии

Белгийски медии съобщават, позовавайки се на данни от журналистическо разследване, че Русия извършва шпионаж в Северно море с близо 200 цивилни плавателни съдове. Подозрителните движения са засечени в райони, където преминават подземни съобщителни и захранващи кабели, както и край ветрогенераторни паркове и тръбопроводи.

Разследването е проследило 945 движения на руските плавателни съдове, като в повечето случаи е установено приближаване на по-малко от един километър от чувствителна морска инфраструктура, предаде БТА. През май бе съобщено, че от началото на годината край белгийските брегове са били засечени поне пет кораба, за които има съмнения, че служат за разузнаване.

От белгийската служба за морска безопасност уточняват, че става все по-трудна преценката кои плавателни съдове служат за шпионаж, защото за целта вече се използват не само военни и изследователски, но и риболовни кораби. Говорител на службата пояснява, че най-често съмнения будят плавателните съдове, които внезапно намаляват скоростта на движение. От белгийското правителство допълват, че в шпионска дейност са заподозрени и китайски кораби с двойно предназначение.

В публикации на медии се отбелязва, че основната част от подозрителните движения са били засечени непосредствено преди руското нападение срещу Украйна преди две години. Според тях със събраните данни Русия лесно би могла да прецени къде да извърши саботажи.

В края на април 2023 г. в белгийския пристанищен град Остенде се състоя среща на няколко държави от ЕС, които се обединиха за съвместен добив на енергия от Северно море. В срещата участваха Белгия, Дания, Германия и Нидерландия, които решиха да свържат своите енергийни системи още по-тясно, за да се противопоставят на опитите на Русия за т. нар. енергийно изнудване. Към тях се присъединиха също Франция, Великобритания, Ирландия, Норвегия и Люксембург.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст