ЕС договори 14-ти санкционен пакет срещу Русия

Страните от Европейския съюз постигнаха споразумение за 14-ти пакет от санкции срещу Русия. “Ройтерс” посочва, че новите мерки ще увеличат въздействието на приетите досега ограничения и ще затворят вратичките за преодоляването им.

Председателят на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен – приветства новите санкции. Според нея те ще лишат Русия от ключови технологии, допълнителни енергийни приходи и ще ударят сенчестите банкови мрежи на Путин в чужбина.

Пакетът за първи път засяга и доставките на руски втечнен природен газ (LNG), който няколко държави членки продължават да купуват. Новият набор от санкции забранява на пристанищата на ЕС да препродават руски втечнен природен газ след пристигането му.

Новите санкции са насочени срещу 20 физически и над 20 юридически лица, сред които има ръководители в енергийни компании, отбраната, държавни служители. Ограниченията за физически лица включват забрана за влизане в ЕС, както и замразяване на техните активи в страните от общността.

Пакетът трябва да бъде окончателно одобрен от държавите от ЕС, преди да влезе в сила. Очаква се това да стане в понеделник, 24 юни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст