Светият синод избра тримата кандидати за патриарх

Светият синод избра тримата кандидати за патриарх, митрополити

Светият синод избра тримата митрополити – кандидати за патриарх на Българската православна църква и Софийска митрополия.

Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският Данаил и Ловчанският Гавриил.

В 9 часа и в пълен състав от 14 митрополити започна заседанието на Светия синод. На влизане американският митрополит Йосиф обори информацията, че той е най-вероятният кандидат за нов патриарх, защото е най-старшият сред деветте, които отговарят на условията в уставакато се аргументира с възрастта си.

Според устава на църквата митрополитите трябва да отговарят на няколко определи условия – да са навършили 50 години, да са управлявали епархия като митрополити поне 5 години и да се отличават с правилно православно мислене и примерен живот. На тези критерии отговарят девет от общо 14 митрополити. 

Това са: митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Варненският митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум, Врачански митрополит Григорий и Видинският митрополит Данаил. Освен митрополит Йосиф, пловдивският митрополит Николай още през март заяви, че се отказа да участва в избора. 

След заседанието, продължило осем часа, говорителят на Светия синод Старозагорският митрополит Киприан каза в отговор на въпрос:

“Няма как да обсъждаме тези неща, 42 тура говорят достатъчно”.

Следващата неделя – на 30 юни, тримата, избрани митрополити ще бъдат предложени на Патриаршеския избирателен църковен събор. Митрополитът, получил най-много гласове, ще бъде новият български патриарх. В същият ден ще се състои и неговата интронизация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст