Главчев ще трябва да реши той или Радев да представлява страната ни на срещата на НАТО

Главчев ще трябва да реши той или Радев да представлява страната на срещата на НАТО

Служебният премиер Димитър Главчев ще трябва да реши кой представлява страната на Срещата на върха на НАТО – той или президентът Румен Радев. Това стана ясно от думите на Цончо Ганев от “Възраждане”.

Преди ден Главчев изпрати запитване по този повод до Народното събрание. Ганев обясни пред репортери в парламента, че на председателския съвет тази сутрин лидерите на парламентарните групи са се скарали за това кой да представлява България. По думите му, три от формациите – ПП-ДБ, и ДПС и “Величие” са били против това да отиде Радев. Депутатът от “Възраждане” обвини “Величие”, че застава зад ГЕРБ и ДПС.

“Позицията на “Възраждане” беше, че трябва да отиде президентът, при положение, че нямаме постоянен министър-председател, но ДПС бяха против, Пеевски се изказа категорично, че нямало да толерира президента. “Величие” подкрепиха това нещо. ПП-ДБ казаха абсолютно същото и застанаха зад ДПС. В крайна сметка не се реши нищо и под давлението на Пеевски, “Величие” и ПП-ДБ се реши, че парламентът няма да взима отношение, Главчев да реши сам какво трябва да прави”, каза Ганев.

По-рано днес от пресцентъра на ДПС изпратиха позиция по казуса. Според съпредседателя на партията – Делян Пеевски, не трябва да се допуска “Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда”.

“Категорична позиция за това, че България трябва да бъде представена на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от министър-председателя Димитър Главчев. Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели”, твърди Пеевски.

По думите му, в този решителен за сигурността на света и Европа момент, страната ни трябва да бъде представлявана от български представител, с ясен евроатлантически профил, който да изрази категорично и еднозначно неотменимостта на ангажимента ни към всички решения на Алианса, свързани с легитимното право на Украйна да се отбранява от непровокираната военна агресия на Русия.

Съпредседателят на ДПС настоява Министерският съвет да вземе решение министър-председателят Главчев да ръководи българската делегация на предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Президентът трябва да представлява България на срещата на върха на НАТО, каза пред журналисти председателят на парламентарната група на “БСП за България”Борислав Гуцанов. “Това беше позицията, която изразихме по време на заседанието на председателския съвет, защото смятаме, че президентът е главнокомандващият, избран е пряко от целия народ с огромна легитимация, а освен това сегашното правителство е служебно и с изтичащ мандат”, допълни той. Гуцанов отбеляза, че решението кой да представлява България на срещата на върха на НАТО не е взето в пленарната зала, защото председателският съвет и решил, че в крайна сметка взимането на решение е в правомощията на Министерския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст