За първи път седем световноизвестни групи ще гостуват на Международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев” в Боровец

международния джаз фестивал

Това лято, ценителите на добрата музика, която цяла година чакат с нетърпение дните между 2 и 7 август, за да се насладят на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец, ще бъдат много приятно изненадани.

На поканата на Фестивала са се отзовали 7 световноизвестни групи, и двама индивидуални изпълнители, които никога досега не са гостували в България.

И така планинският курорт “Боровец” и сцената пред хотел “Рила” ще посрещне музиканти от 12 страни – сред които Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада, Унгария. Формациите също са най-различни – от трио, през квартетите и квинтети… до бендове.

Като цял окестър звучи вокалната група от Белгия JUST VOX, чиито музиканти със своите тембри възпроизвеждат звуците на китара, бас, тромпет и клавишни, а бийтбоксерът им – на вокалните перкусии.

Shuffle Demons са хит на фестивалите по целия свят с над 1000 концерта и 10 албума. Те владеят сцената с феноменалното си свирене, в което няма нищо изненадващо, тъй като в групата са събрани едни от най-талантливите музиканти на Канада. Освен това са майстори на танцувалния фънк и поезия.

Триото RYMDEN завладява с модерен скандинавски джаз. Басистът и барабанистът са от известното e.s.t. – Есбьорн Свенсон трио. Шведската формация JACOB KARLZON TRIO също е поканена специално за фестивала, но двете триа са различни като музика.

Унгарският Párniczky Quartet, създаден 2016 г. да изпълнява адаптации на пиеси от Бела Барток с басист, саксофонист и барабани, плюс китара, от 2023 г. е с нов репертоар и албум и ще заинтригува и публиката, която го познава. Квартетът изпълнява модерен камерен джаз, със съвременна музика и фолклор и прави турнета из Щатите, Европа и Балканите.

Повечето групи на български музиканти са смесени с чуждестранни изпълнители. Така е и при Константин Костов трио, където ритмичната секция са поляци. Подобен е случаят и с Kornazov&Dupas Quartet, в който участват двама признати лидери на европейския континент – тромбонистът Георги Корназов и Армел Дюпа – пиано.

Перкусионистът Калин Вельов и кубинската пианистка и певица Ире Вазкес са в огнена комбинация, събрала хитови латино песни и ритми под наименованието IRE VAZQUEZ&LOS PAPIS.

Международният джаз фестивал “Д-р Емил Илиев” ще бъде открит на 2 август с бигбенда на БНР под диригентството на Антони Дончев, със солисти Васил Петров и неговото откритие – 16-годишната Валерия Стоянова.

Веднага след тях е групата от Индонезия KEUBITBIT, която ще ни покаже богатството от нюанси на крайбрежната музика на остров Суматра, провинция Ачех, със специфичните за района им инструменти – seurune kale (флейта), Rapa’i (ударен инструмент).

LINA Rodrigues (Португалия), която още на 20 години става звезда в ролята на кралицата на фадото Амалия Родригеш в мюзикъла „Амалия“, ще представи проекта си, посветен на „Гласът на Португалия“, с който преоткрива португалската соул музика и фадо.

Фестивалът ще продължи и рубриката си “Класика в джаза с ансамбъл 5/4 Танго”, създаден от пианиста Людмил Ангелов.

За мечтата на д-р Емил Илиев, който е искал превърне фестивала си като този в Монтрьо и на него да има всякакви стилове, и тази година ще бъде направена крачка в посока сбъдването й. Журналистът Ники Захариев, с когото д-р Илиев е обсъждал изпълнителите, е поканил JEREMY.

Това е само малка част от програмата. Ще има и съпътстващата програма с джемсешъни, Лятна джаз академия за деца, представяне на книги, личности, писатели – тази година гост ще бъде
творческото семейство Владимир Зарев и Мирела Иванова.

Фестивалът, както винаги, ще е с вход свободен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст