Русия вижда необходимостта от преговори със САЩ за сигурността, но те трябвало да включват и Украйна

Китай и Русия реагираха на стрелбата срещу Доналд Тръмп

Русия вижда необходимостта от преговори със САЩ за сигурността, но те трябва да са „задълбочени“ и да включват темата за Украйна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

“Невъзможно е да се откъснат индивидуални части от общия комплекс натрупали се проблеми и няма да направим така“, каза Песков по време на пресконференция, попитан дали Москва е готова на преговори с Вашингтон за ядрените рискове. “Открити сме за диалог, но той трябва да е широк и подробен и да покрива всички измерения, включително настоящото, свързано с конфликта около Украйна, свързано с пряката намеса на САЩ в конфликта“, добави той.

САЩ отхвърлят твърденията на Русия, че въоръжавайки Украйна, са се превърнали в пряк участник във войната, целяща да нанесе „стратегическо поражение“ на Москва, отбелязва агенцията.

Руската позиция, очертана от говорителя на Кремъл, не е нова. Но той посочи пред журналистите, че списъкът с теми, които Москва и Вашингтон трябва да обсъдят, се увеличава. “Този диалог е необходим. Нужен е, защото проблемите се трупат и има много такива, свързани с архитектурата на глобалната сигурност“, допълни той.

Според Вашингтон именно руският президент Владимир Путин засилва опасенията за сигурността. Тази седмица той посети Северна Корея, подписа споразумение за взаимна защита с лидера на страната Ким Чен Ун и заяви, че може и да достави на Пхенян руско оръжие в отговор на западното въоръжаване на Украйна.

Вчера руският президент отново каза, че обмисля подновяване на националната доктрина за употреба на ядрено оръжие. Очаква се последното останало споразумение за контрол над въоръженията, ограничаващо броя на стратегическите ядрени бойни глави, с които Русия и САЩ могат да разполагат, да изтече през 2026 година.

Песков същевременно отбеляза, че потенциалното присъединяване на Молдова към Европейския съюз е суверенно право на бившата съветска република, но посочи, че много от нейните жители искат да поддържат близки връзки с Русия. Същевременно обърна внимание и на решението на САЩ да забранят софтуера на руската компания „Касперски“. Според него това е типично решение на Вашингтон да навреди на компания, която се конкурира с американските.

„Касперски Лаб“ е наистина конкурентоспособна“ на международните пазари, изтъкна говорителят на Кремъл, коментирайки решението на САЩ, основано на преценката, че въпросният софтуер може да причини рискове, свързани със сигурността.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст