Санкции от Китай за Lockheed Martin заради продажба на оръжие на Тайван

„Ло̀кхийд Ма̀ртин Корпорѐйшън“ Lockheed Martin Corporation

Китайските власти наложиха санкции срещу американския оръжеен производител Lockheed Martin. Това се казва в съобщение на китайското външно министерство. Компанията доставя оръжия на Тайван.

Преди ден Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на Тайван на системи Switchblade-300 и оборудване за тези системи на стойност около 60.2 милиона долара, както и на дронове ALTIUS 600M-V за още 300 милиона долара.

В изявление на китайското външно министерство се казва, че властите на САЩ, обявявайки продажбата на оръжие на китайския регион Тайван, са нарушили принципа на „един Китай“ и трите съвместни китайско-американски комюникета. Китайското външно министерство смята това за намеса във вътрешните работи на Китай и увреждане на суверенитета на Китай.

Компаниите, засегнати от ограниченията, са Lockheed Martin Missile System Integration Lab, Lockheed Martin Advanced Technology Laboratories, Lockheed Martin Ventures, както и главният изпълнителен директор на Lockheed Martin Джеймс Тайлет, главният оперативен директор Франк Сейнт Джон и финансовият директор Джей Малаве.

Собствеността на компаниите в Китай ще бъде замразена,

а на физически лица ще бъде забранено да влизат на китайска територия. Ограниченията влизат в сила от 21 юни.

През месец май Китай вече наложи санкции срещу три американски компании за продажба на оръжия на Тайван:

General Atomics Aeronautical Systems, General Dynamics Land Systems, Boeing Defense, Space & Security бяха засегнати от ограниченията тогава. На компаниите беше забранено да внасят стоките си и да инвестират в Китай.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст