BMW отменя поръчка за батерии на стойност 2 млрд. долара от Northvolt

BMW отменя поръчка за батерии на стойност 2 млрд. долара от Northvolt

Германският автомобилен производител BMW обяви, че е отменил поръчка за батерии за електромобили на стойност 2 милиарда евро (приблизително 2.15 милиарда долара) от Northvolt.

Според германски медии, шведският производител на литиево-йонни батерии не е успял да изпълни дългосрочен договор за доставка на батерии, сключен с BMW през 2020 г., в срок.

Говорител на концерна заяви: „Northvolt и BMW Group взеха съвместно решение да насочат дейността на Northvolt към разработването на батерии от следващо поколение. BMW Group продължава да проявява силен интерес към създаването на високотехнологичен производител на кръгови и устойчиви батерии в Европа.“ Южнокорейската компания Samsung SDI ще заеме мястото на Northvolt като доставчик на батерии за автомобилния гигант.

Според немско списание, Northvolt изпитва затруднения с увеличаването на масовото производство – компанията изостава с две години от графика и генерира твърде много отпадъци.

BMW отменя поръчка за батерии на стойност 2 млрд. долара от Northvolt

BMW е поръчала батериите от Northvolt за своето пето поколение батерии. Те трябваше да се произвеждат в Швеция от тази година, като се използва 100% възобновяема енергия от вятър и електричество от ВЕЦ. Въпреки това, Northvolt все пак ще доставя батериите от следващо поколение, необходими на BMW за нейните електромобили Vision Neue Klasse.

През януари от Northvolt обявиха, че компанията е получила 5 милиарда долара за разширяване на завода Northvolt Ett в Северна Швеция и за рециклиране на батерии – най-големият зелен заем, набран някога в Европа. През март започна строителството на гигафабрика за батерии в Хайде, Германия.

От Northvolt заявяват, че преразглеждат плановете за изграждане на нов завод в Боlänge, Швеция, но все още не е взела окончателно решение, след като шведският вестник Dagens Industri съобщи за отмяната на строежа. Вестникът се позова на общински служител.

Четете още на : BMW Art Car с дизайн на Джули Мерету е представен в център Помпиду в Париж.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст