Около 15 хил. автокъщи в САЩ и Канада спират дейността си след кибератаки

Кибератаки

Около 15 хиляди автокъщи в САЩ и Канада не могат да продължат дейността си поради две кибератаки срещу CDK Global, която предостави софтуер за техните системи. Според Washington Post, атаките са довели до пълно спиране на системите за продажби, финансиране и заплати. Твърди се, че това е принудило засегнатите търговци на автомобили да извършват бизнес ръчно – с химикал и хартия.

CDK Global беше атакуван за първи път вечерта на 18 юни и системата беше изключена на следващата сутрин от съображения за сигурност, докато инцидентът бъде разследван, коментира корпоративният говорител Лиза Фини. Компанията успя да възстанови част от системата до обяд в сряда, 19 юни. Същата вечер обаче имаше друга кибератака, от която все още са засегнати много търговци на автомобили.

Според публикацията, интервюираните експерти смятат, че

CDK Global е започнала да пуска своята система, преди напълно да реши проблема.

Експертите смятат, че може да отнеме до две седмици, за да се възстанови напълно корпорацията. „Повечето организации просто нямат планове за възстановяване след бедствие и планове за непрекъснатост на бизнеса, които са достатъчно добри и тествани, за да се справят с широкомащабна атака“, казва пред вестника Джейк Уилямс, инструктор в Института за приложна мрежова сигурност.

Според него,

атаката има „ефект на вълни“, тъй като CDK Global има толкова много индивидуални клиенти.

Уточнява се, че системите се използват в големи дилърски компании, сред които Ford, General Motors и Stellantis. Според публикацията клиентите в САЩ вече могат да купуват автомобили, но няма да могат да завършат някои части от процеса, като например регистрация на автомобила в държавни агенции или кредитни институции.

Експертите по киберсигурност отбелязват и увеличаване на степента на хакване на големи компании в Русия. Отбелязва се, че през годината има увеличунение в броя им с 30 процента. Компаниите засилват киберзащитата, признават пазарните участници, но промяната на специализираните решения по време на заместването на вноса води до увеличаване на уязвимостите в системите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст