Денят по диагонал – 22 юни 2024 г.

Акциите на Nvidia летят, Apple изостава

Най-големите технологични компании в света – по-богати от много държави

В началото на юни на американския фондов пазар се случи значимо събитие – пазарната капитализация* на производителя на чипове и компютърно оборудване NVIDIA за първи път надхвърли 3 трилиона долара. Компанията се изкачи до второ място сред най-големите публични компании в света, измествайки Apple на трето място. 

Тази седмица беше поставен нов рекорд – NVIDIA стана първата компания, която побеждава не само производителя на iPhone, но и неговия основен конкурент – разработчика на софтуер Microsoft.

Успехът на NVIDIA беше подхранван от процъфтяващото търсене на микрочипове и технологии за изкуствен интелект.

ДЗУ започва производство на печатни платки за автомобилната промишленост

ДЗУ Видеотон videoton

Нов производствен корпус ще бъде открит на територията на фирма “ДЗУ” АД в Стара Загора през следващата седмица, съобщиха от общината в Града под липите. Старозагорката компания е член на “Видеотон Груп” (Videoton Holding ZRt.), Унгария. Чрез своята инвестиция “Видеотон България” навлиза в нова дейност – производство на печатни платки за автомобилната промишленост, обявяват от ръководството.

За да се реализират тези инвестиционни намерения, от компанията са преустроили производствено помещение с площ от 7 декара в един от корпусите на “ДЗУ” и заедно с това е инвестирано в модерно оборудване, съобразено с всички съвременни изисквания. От “Видеотон” подчертват, че за нуждите на новото производство са обезпечени и складови помещения, а административният персонал разполага вече с нови офиси.

До момента “Видеотон България” не е произвеждала платки за автомобилната промишленост, а само за конвенционална електроника за големи фирми като Philips, Osram и други.

ПП-ДБ имат нужда от сериозна промяна в политическото мислене и цели

Радан Кънев

Надявам се ПП-ДБ да не се разпадне. Коалицията има нужда от много сериозна промяна в политическото мислене и в политическите цели. Това каза по БНТ евродепутатът Радан Кънев от ПП-ДБ. 

Според него, е важно да се състави правителство, но отказа да даде прогноза дали това ще се случи. И коментира, че политически не е реалистично третият мандат да бъде даден на ПП-ДБ.

“Това по никакъв начин не значи, че ние можем да го подкрепим или да участваме в него. Тези, които събориха кабинета “Денков”, са длъжни да съставят стабилно правителство и да управляват, да възстановят законодателния процес в България”, подчертава Радан Кънев.

Според него до момента третият мандат се дава на БСП с една цел – да се предизвикат избори.

Премиерът на Китай отмени среща с вицеканцлера на Германия

Роберт Хабек (АП)

Премиерът на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Цян отмени среща с вицеканцлера и ръководител на германското министерство на икономиката Роберт Хабек, който е на посещението Китай. За това пише вестник Die Welt.

Първоначално срещата беше планирана за събота, но няма да се състои, отбелязаха източници в германската делегация. „Не е възможно“ да се проведе през първата половина на деня преди заминаването на вицеканцлера.

На втория ден от посещението си в Китай, Роберт Хабек възнамерява да посети Шанхай.

Самият той отбеляза пред репортери, че няма представа защо срещата не може да се състои и казва, че на 22 юни ще проведе разговори „с няколко“ колеги в китайското правителство.

Сърбия е доставила боеприпаси за 800 млн. евро на съюзниците на Украйна

От 2022 г. Сърбия е доставяла на западните съюзници на Украйна боеприпаси, чиято обща стойност е около 800 млн. евро, съобщава британският вестник Financial Times, позовавайки се на свои източници.

В интервю за изданието сръбският президент Александър Вучич потвърди, че тези оценки може да са близки до истината.

„Вероятно това е сумата за две или три години, нещо подобно“, казва той. „Това е част от нашето икономическо възраждане и е важно за нас. Да, ние изнасяме боеприпаси. Не можем да ги изнасяме за Украйна или Русия, но имаме много договори с американци, испанци, чехи и други. Това е вече тяхна работа, това не е моя работа“, коментира държавният глава.

Според Вучич, Белград „има приятели и в Киев, и в Москва“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст