Монако и Венецуела – “кандидати” за “сивия списък” на FATF за финансови престъпления

Монако и Венецуела - "кандидати" за "сиви писък" на FATF за финансови престъпления

Монако, който се слави с най-високата концентрация на милионери и милиардери в света, рискува да бъде включен още през идната седмица в междуправителствения “сив списък” на държавите, притискани да затегнат контрола върху операциите по изпиране на пари. Това ще се случи, ако регулаторите преценят, че богатото княжество не е постигнало задоволителен напредък в преследването на финансови престъпления. Международната организация, определяща стандартите за защита на финансовите системи от пране на пари и финасиране на терористи FATF, трябва да огласи решението си за Монако на 28 юни когато приключва последната й пленарна сесия под председателството на сингапуреца Т. Раджа Кумар.

Всичко ще зависи от анализите и заключенята от проверките на европейските инсепктори, открили пропуски в наказателните акции срещу незаконните парични потоци, твърдят запознати с въпроса лица.

“Монако трябва да полага по-големи усилия в разследването и наказването на пране на пари, в конфискуването и възстановяването на придобити от престъпления средства, както и за засилване на системата си за надзор”, посочва в доклада си от януари 2023-а Експертната комисия за оценка на мерките срещу прането на пари и финансирането на терористи, известна като MONEYVAL. В изследването се отбелязва, че княжеството е взело мерки за идентифициране на заплахите, произтичащи от “перачите на пари” и захранването на организираната престъпност, но усиилята на официалните власти са ограничени от липсата на информация и на разследването на финансови пресъпления.

Като една от най-богатите държавив света, Монако е особено уязвим на финансови заплахи. “Международният профил на страната, особено в частта на банковите и финансови услуги, които предлага, я прави основна мишена за подозрителни фианнсови потоци”, обясняват аализаторите на MONEYVAL. Те допълват, че “в мнозинството констатирани случаи нарушенията са извършени зад граница и средствата от тях се изпират в Монако”, като “в голямата си част произходът на тези пари е от съседни юрисдикции, най-вече от Франция и Италия”.

Ако Монако бъде включен в сивия списък, последствията вероятно ще навредят на икономиката на княжетвото, доколкото то ще бъде обект на по-прецизен регулаторен контрол и някои инвеститори могат да се изтеглят, за да не правят бизнес в държава от сивия списък.

През 2022-а Обединените арабски емирства попаднаха в сивия списък на FATF, което принуди официалните им представители да включат с приоритет осъществяването на необходимите реформи. През февруари тази година ОАЕ бяха извадени от този списък след взетите мерки за справяне с финансовите нарушения, включително след като позволиха на други държави да екстрадират по-лесно лица, обвинени в престъпления на “белите якички”.

Междувременно, агенция “Блумбърг” съобщава, като се позовава на добре информирани лица, че Венецуела, срещу която Съединените щати са въвели санкции, също се очаква да бъде вкарана в сивия списък на FATF заради недостатъчния напредък за възпиране на незаконните финансови потоци. Решението за южноамериканската държава, която разполага с най-големите в света доказани петролни запаси, също ще се вземе на 28 юни – в последния ден на пленарната сесия на глобалния надзорник в Сингапур.

Засега окончателно решение все още няма. За да се избегне подобен акт, значително мнозинство от членовете на FATF трябва да признаят, че Венецуела има сериозен напредък от началото на периода на оценките. Само няколко гласа “против” са достатъчни за включването й в списъка на държавите, които са под засилен контрол. В момента 22 нации от няколко континента са в сивия списък, включително Нигерия, Южна Африка, България, Демократична република Конго, Виетнам, Филипините и Сирия.

Препоръките на FATF се приемат сериозно, защото нито една страна не иска да бъде порицавана за пропуски, които биха могли да подронят целостта на банковата й система и да изгонят инвеститорите. Доклад на Международния валутен фонд от 2021-а констатира “голяма и значителна от статистическа гледна точка редукция на притока на капитали” в държавите от сивия списък.

В случая с Венецуела подобно решение ще увеличи препятствията пред нея заради наложените санкции и ограничения във финансовия сектор и на цялото стопанство. Вашингтон и Брюксел са сред държавите, санкционирали Каракас заради корупция, криминална дейност и антидемократични мерки.

В началото на 2022-а екип от оценители посети южноамериканската страна, за да подготви доклад за нея. Анализаторите са обезпокоени от рисковете, свързани с прането на пари, произтичащи от големия дял на сивия сектор на икономиката, включително от незаконния минен добив. Сред посочените заплахи от финансиране на терористи се визират на първо място онези, които са свързани с тесните икономически отношения и договора за сътрудничество между Каракас и Техеран. (Бел. ред. – В момента Иран е една от трите юрисдикции от носещия най-висок риск “черен списък” на FATF. Другите две са Северна Корея и Мианмар).

FATF е основана през 1989 г. по инициатива на Г-7 и в момента в нея членуват грубо 40 държави, включително Съединените щати и Китай, Европейският съюз и Съветът за сътрудничество в Персийския залив. Правилникът за преследване на прането на пари и финансирането на терористична дейност е валиден и се прилага в целия свят. Венецуела, която не е член на глобалния надзорник, се оценява от собствена регионална структура, стъпваща на препоръки на международната организация. Оценката, направена от Карибската работна група за финансови действия, и напредъкът на Каракас за запълване на пропуските ще са базата за дискусиите по време на пленарната сесия на FATF, която ще се проведе от 26 до 28 юни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст