Най-богатата рускиня получила благословията на Путин да създаде система за разплащания

Най-богатата рускиня получила благословията на Путин да създаде система за разплащания

Татяна Бакалчук спечелила милиарди от продажбите на всякакви стоки – от метли до булчински рокли, на своята онлайн платформа. Днес най-богата рускиня прави изненадваща маневра с желанието си да помогне за изолирането на руската икономика от санкциите като създаде алтернатива на глобалната система за разплащания, от която руските банки бяха изключени след нахлуването в Украйна.

Компанията за онлайн търговия на дребно на Бакалчук Wildberries – руският отговор на “Амазон”, стартира съвместно начинание с най-едрия външен рекламодател “Рус груп” за изграждането на дигитален пазар, който трябва да помогне на дребния и среден бизнес да популяризира и изнася продукцията си. Партньорите планират също да създадат платформа за разплащания, която да прерасне в заместител на трансграничната мрежа SWIFT, твърдят две близки до Кремъл лица.

Инициативата била одобрена лично от руския президент Владимир Путин, който избрал заместник-ръководителя на администрацията на Кремъл – Максим Орешкин, да упражнява надзор върху нея. Няма гаранции, че въпросната система ще е успешна, посочва един от добре информираните източници. Говорителят на Путин – Дмитри Песков, коментира, че президентът е разпоредил на свои официални представители да проучат проекта за дигитална платформа на Wildberries и “Рус”, за кято все още липсват подробности.

Както е известно, SWIFT е основната мрежа за известяване на международните разплаания. Тя е създадена през 70-е години на миналия век и свързва около 11 хил. институции в повече от 200 държави и територии. Съединените щати и Европейският съюз санкционираха ключови руски кредитори след разпореданата от Москва инвазия в Украйна и забраниха достъпа им до SWIFT, принуждавайки Кремъл да използва други опции за плащания на вноса и износа.

Бакалчук, която не е близка до руския президент, се изказа на проведения от 5 до 8 юни икономически форум в Санкт Петербург, заявявайки твърдата си увереност в бъдещето и развитието на частния руски бизнес , въпреки липсата на държавна подкрепа за него. По оценка на анализатори, дамата разбира отлично, че кризата е време за възможности и иска да разшири дейността на предприемачите, за да ги защити и да ги направи прекалено големи, за да фалират и да ги направи по-видими за Кремъл.

Личното състояние на Бакалчук е нараснало с около 40% – до 8.1 млрд. щ. долара, след началото на военните действия в Украйна, по информация от индекса на милиардерите на агенция “Блумбърг”. Което се дължи основно на фискалните стимули, помогнали за засилване на индивидуалното потребление. Стойността на стоките, продадени на Wildberries, е скочила с 50% – до 2.5 трлн. рубли (грубо 28 млрд. щ. долара) през миналата година с нарастващ дял на произведените в Русия премети. Прес-службата на компанията отдава постиженията на популярността на онлайн търговията, както и на развитието на платформата, включително на разрастващата се инфраструктура и на отстъпките.

Безспорно, принос има и бягството на западни търговци на ребно като ИКЕА, “Енеси и Мое” и “Левис”. Успоредно с навлизането на руски производители, Wildberries и основният й конкурент Ozon помагат на купувачите да получат достъп до американски и европейски брандове, напуснали официално Русия. Москва прие законодателна рамка, разрешаваща вноса на стоките в страната без разрешение насобственике на търговската марка, откриваща пътя пред Wildberries и Ozon да продават почти всичко, което са предлагали и преди войната. И дори самите руснаци си задават въпроса дали тези западни фирми наистина са напуснали Русия.

Войната също е помонала за ръста на потреблението на домакинствата. Годишните бюджетни разходи на руското правителство, включително военните и социалните, са се увеличили с една трета през миналата година в сравнение с 2021-а, а мобилизацията, бягството на много руснаци зад граница и намалението на чуждестранна работна сила са създали голям недостиг на пазара на труда. Което е довело до най-скоростния ръст на работните заплати от финансовата криза през 2008-а насам и е повишило покупателните възможности на потребителите.

Пазаруването онлайн продължава да набира популярност и след КОВИД-епохата, нараствайки с 45% – до 8.3 трлн. рубли през 2023-а, по данни на фирмата за проучвания INFOLine. Големите победители пък са Wildberries и Ozon със своя над 50-процентен дял от пазара.

Бакалчук основава компанията през 2004-а като място за пазаруване на хора с ограничени семейни бюджети и малко свободно време за посещаване на магазини. Тя поръчва дрехи в насипно състояние от германски каталог за поръчк по пощата, сканира нимките и ги слага на своя уебсайт. Изпраща продуктите сама вместо да използва пощенски услуги, които не били достатъчно надеждни.

За разлика от милиардерите, натрупали състояния от хаотичната приватизация през 90-е години на миналия век или спечлилите в началото на новия век при управлението на Путин, Бакалчук никога не се е срещала персонално с руския президент и не е санкционирана нито от Вашингтон, нито от Брюксел. Тя обаче е наказана от Украйна преди нахлуването на руските войски заради продадените от Wildberries стоки с руска националистическа тематика, като военни униформи и тениски, възхваляващи Путин. Което я принуждава да закрие украинския си бизнес.

Съвместният проект на Бакалчук с “Рус груп” цели да разшири достъпа на фирмата й до приятелски на Русия съседи и до държави от т. нар. Глобален Юг, включително Китай и Индия, става ясно от официално изявление на Wildberries. Начинанието може да помогне за увеличениет на руския БВП с 1.5% годишно, твърди новинарската медия на RBC като се позовава на запознати с плановете лица.

Създаването на разплащателна система обаче може да увеличи риска за Бакалчук да попадне в списъка на санкцонираните от западните приятели на Украйна дружества за финансови услуги, включително систевата “Мир” и еквивалентната на SWIFT – SPFS, на “Банк России”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст