Първият влак с модернизираните немски вагони пътува по линията София-Бургас

влак софия-бургас

Първият влак с модернизираните вагони, които бяха купени от Германия, вече пътуват по жп линия от София до Бургас. Композицията ще минава по Подбалканската линия и ще стига до морския град за по-малко от 6 часа. Влакът ще пътува по този маршрут всеки ден до края на летния сезон.

Сред първите пътници са служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и управителят на Българските държавни железници инж. Венцислав Славков.

Вчера в присъствието на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и на посланика на Германия Ирене Мария Планк беше представена първата композиция от модернизираните вагони.

Посланикът на Германия у нас Ирене Мария Планк и транспортният министър Георги Гвоздейков, модернизирани вагони, БДЖ

Подвижният състав е оборудван с климатични системи и контакти за зареждане на мобилни устройства.

Следващите 19 вагона ще бъдат в страната до дни, а български екип в момента е в Германия, за да координира доставката на десетте вагон-бистра.

„Полагаме максимум усилия. Със стъпките, които направихме още в средата на миналата година, успяхме да покажем на българското общество, че имаме мотивацията и желанието България да притежава в близко време модерен жп транспорт“, коментира министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Министърът припомни, че

преди няколко месеца е подписан договор за доставка на още 10 нови локомотива,

а процедурите за доставка на нови влакове ще дадат изцяло нова визия на този вид услуга. „Надявам се да успеем да договорим всички средства по Плана за възстановяване и устойчивост и от 2026 г. да имаме обновен подвижен жп състав“, заяви той.

Министър Гвоздейков посочи още, че работата по подновяване на железопътната инфраструктура не е спирала. Продължава изпълнението на ключови проекти по линиите за Пловдив и Бургас. Според него, до 2026 г. трябва да бъде довършена линията до Бургас и

до 2027 г. трасето да се изминава за малко над три часа.

На 23 май първите 19 модернизирани пътнически вагона, които БДЖ купи от германската “Дойче Бан”, пристигнаха в България. Стойността на сделката е малко над 30 млн. лева за 76 вагона, или по 400 хил. лева за един вагон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст