Рязък спад надолу на цените на зърнените храни на световните борси

Кремъл затяга контрола върху зърнения сектор пшеница

Още в началото на месец юни станахме свидетели на рязко пикиране надолу на цените на основните зърнени контракти на световните борсови пазари, след като бяха достигнали доста високи равнища през май. Това отбелязват от експертите от “Софийска стокова борса” в седмичния си анализ. 

Според наблюдателите, основната причина е решението на турското правителство да спре вноса на пшеница поне до средата на октомври. Към депресиращите цените фактори се добавя и информацията за подобряване на агрометеорологичната обстановка в Русия и повишените перспективи за производство на пшеница в САЩ. 

Тази седмица цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се понижи 

с нови 11 долара до 230 щ.д./т за доставка през юли. Във Франция също има спад – с 12 евро, до 223 евро/тон. Украйна държеше преди месец най-ниските котировки и след като навакса, сега остана отново без промяна на старата си цена от 230 щ.д./т, също като Русия, която за трета поредна седмица остава с нулева промяна на 232 щ.д./тон. 

царевица

Движението при царевицата е по-противоречиво

В САЩ цената се повиши с шест долара до 202 щ.д./т, във Франция обаче има спад – с две евро, и 202 евро/т, също като в Украйна – минус два долара и 205 щ.д./тон.

Цената на ечемика в Украйна остава да стагнира на 200 щ.д./т за доставка юни-юли, а рапицата на Euronext за доставка август отново влиза в тренд на понижение надолу, като сега спада с нови 4.75 евро до 463.50 евро/тон. 

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха  множество колебания и за доставка през юли тази седмица се раздвижиха отново, като обърнаха посоката и се опитват да компенсират предишните загуби с плюс 30 долара до 1040 щ.д./тон. Рафинираната захар напоследък също влиза в дълготрайна синусоидална крива, като тази седмица загуби инерцията нагоре и поевтиня с 14.70 долара за доставка месец август, като достигна до 552.70 щ.д./т на борсата в Лондон.

На “Софийска стокова борса” търговията в подкръг “Зърно” остава спокойна

като котировките при повечето са леко надолу и само от страна на продавачите. Хлебна пшеница се предлагаше в голямо количество на 388 лв./т доставка DAP, офертите “продава” за маслодаен слънчоглед показват предложения от 800 до 830 лв./тон. Царевица за незабавна доставка се предлага в диапазон между 340 и 365 лв./т, а фуражен ечемик от 310 до 340 лв./тон.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2.20 лв./литър, както и нерафинирано такова на 1750 лв./тон. Продължава предлагането на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лв./тон. 

В подкръг “Индустриални стоки” на стоковата борса се продадоха газьол за извънпътна техника на 2130.39 лв./хил. литра, газ пропан бутан на 930 лв./хил. литра и отработени масла на 268.10 лв./тон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст