Bugatti представи хиперавтомобила Tourbillon с 1800 конски сили

Bugatti Tourbillon

Bugatti представи хибридния хиперавтомобил Tourbillon, който стана наследник на Chiron. Bugatti Chiron е двуместен спортен автомобил със средно разположен двигател, проектиран от Ахим Аншайд, разработен като наследник на Bugatti Veyron. Chiron беше представен за първи път на автомобилното изложение в Женева на 1 март 2016 година. 

През февруари 2024 г. Bugatti обяви наследника на Chiron, който ще използва V16 хибридно-електрическо задвижване.

През юни 2024 г. наследникът беше потвърден като Bugatti Tourbillon.

Вместо двигателя W16 с четири турбокомпресора, който беше оборудван с Veyron и Chiron, новият хиперавтомобил получи нов атмосферен V16 двигател с обем 8.3 литра. Работи с три електрически мотора, общата мощност на електромобила достига 1800 к.с. срещу 1600 к.с при Chiron.

Скоростна кутия – 8-степенна преселективна. На електричество хиперавтомобилът може да измине до 70 километра. С маса от 1995 кг новият Tourbillon достига първите 100 км за 2 секунди и ускорява от нула до 200 км/час за по-малко от пет секунди. За постигане на 300 км/час от място са необходими по-малко от 10 секунди, а 400 км/час – за по-малко от 25 секунди. Максималната скорост е 445 км/час.

Основната характеристика на Tourbillon в купето е аналоговото арматурно табло,

което е проектирано в стила на часовник хронограф с прозрачен циферблат, поместено е в титаниев корпус и е монтирано върху неподвижна главина на волана. Активният дисплей на мултимедийната система излиза от предния панел.

Ще бъдат произведени общо 250 Bugatti Tourbillon,

което е наполовина по-малко от Chiron, обявиха от компанията. Цената на всеки хиперавтомобил започва от 3.6 милиона евро, доставките ще стигнат до клиентите през 2026 година.

Automobiles Ettore Bugatti е германски, след това френски, производител на високопроизводителни автомобили. Компанията е основана през 1909 г. в тогавашния германски град Молсхайм, Елзас, от индустриалния дизайнер с италиански произход Еторе Бугати. Автомобилите бяха известни с красотата на дизайна и многобройните си победи в състезания. Известните автомобили Bugatti включват автомобилите Type 35 Grand Prix, Type 41 “Royale”, Type 57 “Atlantic” и спортната кола Type 55.

Смъртта на Еторе Бугати през 1947 г. се оказва тежък удар за марката, а смъртта на сина му Жан през 1939 г. означава, че няма наследник, който да ръководи фабриката с не повече от около 8000 произведени коли. Компанията изпитва финансови трудности и пуска един последен модел през 50-те години на миналия век, преди в крайна сметка да бъде закупена за бизнеса си с части за самолети през 1963 година.

Италианският предприемач Романо Артиоли придобива марката Bugatti през 1987 г. и я възражда като Bugatti Automobili S.p.A. Романо Артиоли възлага на архитекта Джампаоло Бенедини да проектира фабриката, която е построена в Кампогалиано, Модена, Италия. Строежът на завода започва през 1988 г., заедно с разработването на първия модел, и е открита две години по-късно – през 1990-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст