Денят по диагонал – 23 юни 2024 г.

Изкуственият интелект (AI) вече създава хаос в глобалните енергийни системи

Изкуственият интелект (AI) вече създава хаос в глобалните енергийни системи

Мощното навлизане на изкуствения интелект (AI) увеличава рязко необходимостта от по-големи центрове за данни, трансформира околната среда и натоварва енергийните мрежи.

По-голяма част от Северна Вирджиния е била известна навремето със своите ферми за коне и с бойните полета от годините на Гражданската война. През последните 15 години обаче много от тези места и гори са били разчистени, за да се построят центрове за данни – гръбнакът на дигиталния ни живот. А през тази пролет е била завършена и нова сграда с площ от 18 580 кв. м, която ще консумира толкова елекричество, колкото 30 хил. жилища в Съединените щати. Електрозахранване за DataBank – собственикът на поредната постройка във Вирджиния, обаче няма да има в близко бъдеще.

Скокът на електропотреблението от центровете за данни в момента надхвърля предлагането в много части на света, показват резултатите от интервюта с оператори на обектите, доставчици на енергия и технологични мениджъри. Тази динамика принуждава бизнеса да изчаква с години за достъп до мрежата и натрупва притеснения от режим на тока и увеличение на цените за живеещите в най-силно наситените с такива центрове за данни региони.

Доналд Тръмп избра вицепрезидент, но не разкри името му

финанси доналд тръмп кандидати вицепрезидент отбрана

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който се кандидатира за президент през ноември, реши кой ще бъде негов кандидат за поста вицепрезидент в администрацията му. Той обаче все още не е разкрил името му пред републиканците.

Тръмп говори за избора си за вицепрезидент на среща с поддръжници на 22 юни, пише репортерът на NBC News Джейк Тейлър в социалната мрежа X. Кандидатът за вицепрезидент, според репортера, ще присъства на дебата между Доналд Тръмп и настоящия президент на САЩ Джо Байдън на 27 юни.

Както отбелязва Bloomberg, няма да има публика в студиото по време на дебата, но губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм, сенаторът от Флорида Марко Рубио и сенаторът от Охайо Дж. Д. Ванс ще присъстват. Американските медии ги нарекоха възможни кандидати за поста вицепрезидент на Републиканската партия.

Няма конкретни действия от Борисов за поемане на отговорност за управлението

Според шефа на парламентарната социална комисия Драгомир Стойнев ГЕРБ се е превърнала в "машина за безработни". драгомир стойнев

Изглежда, че от ГЕРБ не желаят да има правителство. Не съм видял никакви конкретни действия от Бойко Борисов за поемане на отговорността за управлението на страната. Това каза депутатът от БСП Драгомир Стойнев, заместник-председател на Народното събрание.

Според него, в парламента има достатъчно десни партии, които могат да си партнират. А БСП е единствената лява партия в това Народно събрание.

“С десните партии в парламента няма какво да си говорим, а и никой не ни е потърсил”, отчете Стойнев. И коментира, че не бива да се очаква от БСП, която е с 18 депутати, да даде решението на проблема. Така той обясни решението на социалистическата партия да не подкрепи кабинет с първия и с втория мандат.

Ще бъдем в опозиция и няма да се откажем от реформите, заяви Лена Бориславова

Лена Бориславова

Ще бъдем в опозиция и няма да се откажем от реформите, категорична е Лена Бориславова, депутат от ПГ на ПП-ДБ в 50-ото Народно събрание.  

“Слушаме гласа на нашите избиратели и им обещаваме, че занапред предвидимостта ще е водеща. … Това, че сега имаме 39 депутати, означава, че избирателите ни искат да ни видят в опозиция в този парламент. Искат да видят, че няма да се почувстват отново предадени и да се чудят защо ни виждат редом до Бойко Борисов. И това е ангажимент, който поемаме към тях.”

Според Бориславова, с 39 депутати избирателите са им дали ясен знак, че виждат мястото на ПП-ДБ в опозиция.

ИТН няма да подкрепи първия и втория мандат на ГЕРБ-СДС и на ДПС

ИТН, Тошко Йорданов

Председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов потвърди, че от “Има такъв народ” няма да подкрепят първия и втория мандат на ГЕРБ-СДС и ДПС. 

Според него, третият мандат е отговорност на президента Румен Радев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст