Парламентът на Северна Македония ще гласува правителството на Мицкоски

Християн Мицкоски

По обед продължава заседанието на парламента на Република Северна Македония. Най-късно до полунощ депутатите ще трябва да гласуват новото правителство на страната, съставено от Християн Мицкоски. Вчера той представи приоритетите му. Опозицията пък го критикува, че предизборните обещания на ВМРО-ДПМНЕ не присъстват в програмата на кабинета.

Мицкоски обеща още във вторник инвестиция от над 400 милиона евро за областите в критично състояние, а след това намаляване на данъците и увеличение на пенсиите.

Правителството ще остане ангажирано с европейската интеграция и ще работи за хармонизиране на политиките с европейските стандарти, напредвайки към целта за пълноправно членство в Европейския съюз.

Критика имаше към проектите, включени в програмата на правителството,

които според опозицията нямат срок за изпълнение и финансова аргументация. А договорът с консорциума на “Бехтел” и “Енка” за изграждане на Коридори 8 и 10-Д,  който от ВМРО-ДПМНЕ остро критикуваха, сега е част от програмата на правителството. 

Според Правилника за дейността на парламента заседанието за

обсъждане на програмата и състава на правителството на Северна Македония може да продължи най-много два дни,

като гласуването трябва да приключи най-късно утре в полунощ. Правителството ще бъде избрано, ако за него гласува мнозинството от общия брой на депутатите.

Парламентарното мнозинство, което се очаква да подкрепи новото правителство в законодателния орган е 78 депутати.

Депутатите в Събранието на Северна Македония са 120.

В новото правителство, предложено от Мицкоски, ще има 24 членове, 20 от които с ресори. Като премиер Християн Мицкоски ще има петима вицепремиери.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст