Хусите нападнаха търговски кораби в пристанището на Хайфа

Изглед от Хайфа Haifa_Bay

Йеменските хуси от бунтовническото движение Ансар Аллах, заедно с Ислямската съпротива на Ирак, нападнаха четири търговски кораба в пристанището на Хайфа. Това заяви военният говорител на хусите Яхя Сария.  Хайфа е третият по население в Израел след Тел Авив и Йерусалим и това е най-голямото пристанище на еврейската държава.

Според него, са били ударени два танкера с цимент и два сухотоварни кораба, чиито собственици са „нарушили забраната за преминаване към пристанищата на окупирана Палестина“. Друг кораб, пътуващият до Хайфа превозвач на животни Shorthorn Express, е бил атакуван в Средиземно море с помощта на множество дронове, твърди говорител на движението.

“И двете операции успешно постигнаха целите си. Ударите бяха прецизни и директни”,

казва Сариа по телевизионния канал на движението Al Masirah.

На 6 юни хусите за първи път съобщиха за атака срещу израелски цели,

извършена съвместно с шиитски бунтовнически групи, които използват термина „Иракска ислямска съпротива“ като свое самоназвание. По време на тази операция, според изявлението на Сариа, е бил ударен кораб, който е доставил военна техника в пристанището на Хайфа.

След ескалацията на конфликта в Ивицата Газа от движението Ансар Аллах предупредиха, че ще обстрелват Израел и няма да позволят на свързани с него кораби да преминават през водите на Червено море и протока Баб ал-Мандеб, докато операцията в палестинския анклав не спре. От ноември 2023 г. хусите са атакували десетки цивилни кораби в Червено море и Аденския залив.

В отговор на действията на Ансар Аллах американските власти обявиха сформирането на международна коалиция

и стартирането на операция Prosperity Guardian за осигуряване на свободата на корабоплаването и защита на корабите в Червено море. Впоследствие въоръжените сили на Великобритания и САЩ започнаха редовно да нанасят удари по военни цели на бунтовниците в различни провинции на Йемен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст