Honda спира да произвежда най-продавания мотопед в света през 2025 г.

Хонда Honda super cub

Японският концерн Honda спира да произвежда мотопеди с работен обем на двигателя 50 кубика и по-малки, включително най-продаваната серия Super Cub в света до ноември 2025 година. Това съобщава вестник Nikkei.

Причината за това решение беше въвеждането на по-строги стандарти за експлоатация на превозните средства и изисквания за емисиите на отработени газове. Освен това

продажбите на такива мотопеди вече са сведени до минимум

поради широкото разпространение на електрически велосипеди, скутери и мотоциклети.

В момента Honda произвежда 15 модела мотопеди с обем на двигателя 50 к.с. или по-малко. С него е трудно да се поддържат високи стандарти за емисии на отработени газове, тъй като катализаторът отнема значително време, за да достигне работна температура за филтриране.

Въвеждането на по-ефективни катализатори ще увеличи почти двойно цените на тази категория мотопеди и ще ги изравни с моделите с обем на двигателя от 50 до 125 кубика. Сега цените на мотопедите Honda с ниска мощност варират от 156 до 300 хиляди йени (около 1-2 хиляди долара по текущия курс).

Honda пусна първия си Super Cub през 1958 година.

Оттогава приблизително 110 милиона от тези мотопеди са произведени и продадени по целия свят, което го прави най-продаваният мотопед в света. Този модел се превърна в едно от най-важните превозни средства в периода на бърз икономически растеж в Япония. Все още се използва широко днес, особено от службите за доставка, разносвачите на вестници и пощальоните.

Годишните продажби на Super Cub достигат своя връх през 1982 г.

при около 2.7 милиона броя, но след това търсенето започва да намалява. През 2023 г. Honda продаде 93 хиляди мотопеда от тази серия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст