Архимандрит Дионисий: Патриарх Даниил дава да се разбере, че идва като контрапункт на досегашната поквара и корупцията в църквата (част 1)

Архимандрит Дионисий

Тези политици, които първи се зарадваха на избора на патриарх Даниил, може би няма да се радват дълго. Новият патриарх има изключителен умствен капацитет, с който те не разполагат, защото са поредните политически еднодневки

Изборът на Видинския митрополит Даниил за патриарх беше изненада за всички. Сякаш най-голяма беше изненадата за самия него. В църквата има шанс за просветване. Говори се, че патриарх Даниил е зависим от руски интереси, но първото място, което той посети след интронизацията си беше посолството на САЩ, по повод честването на 4 юли. Няма какво да се лъжем, БПЦ има и своето военностратегическо значение, това е факт. И то не е свързано с територии. Малцина знаят, но двете основни църковни формации в Украйна – тази, която е свързана с Московското патриаршия, с предстоятел митрополит Онуфрий и другата, която придоби автокефалия, с предстоятел митрополит Епифаний – Православната църква на Украйна, са в разговор за обединение. Това обединение ще се случи, под патронажа на Православната църква в Америка. Най-вероятно човек с украински произход от тази църква ще оглави обединената православна украинска църква.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ архимандрит Дионисий.

Още от интервюто:

Божий или човешки беше изборът на митрополит Даниил за патриарх?

Предопределена ли е геополитическата ориентация на новия патриарх?

Какво предстои на новия патриарх Даниил?

Какво е съотношението между Светия синод и Българския патриарх?

Ще има ли скоро нов широк църковен събор, какъвто трябваше да се проведе още през 2012 г.?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст