Банкси не остана длъжен на британския вътрешен министър, разкритикувал негова творба

Банкси

Банкси – известният художник на графити от Бристъл – не остана длъжен на министъра на вътрешните работи на Обединеното кралство – Джеймс Клевърли, който определи негова творба като гнусна, съобщава “Art News“.

Става въпрос за надуваем сал, с който Банкси участва в провелия се преди седмица музикален фестивал в Гластънбъри. В културното събитие имаше специална част, посветена на темата за миграцията, която беше озаглавена “Терминал 1”.

В интервю за “Sky News” Джеймс Клевърли бе категоричен, че работата на Банкси е подла и неприемлива. Малко по-късно в “Instagram” Банкси реагира на оценката, че подобни определения са малко прекалени.

Той уточни, че има напълно реален кораб – “Louise Michel”, благодарение на който в понеделник вечерта са били спасени 17 непридружени деца от централната част на Средиземно море. В същото време като за наказание италианските власти му задържали плавателния съд след опит за спасяване на още 37 мигранти в Средиземно море. Според Банкси именно постъпката на италианските власти е подла и неприемлива.

От “Art News” припомнят, че “Louise Michel” е 98 фута и е използван някога от френския флот. Банкси си го купил с парите от продажбата на произведения на изкуството. Той плащал и мисиите му по търсене и спасяване на мигранти по европейското крайбрежие. Корабът започнал спасителните си операции през август 2019 г. и само през първата седмица спасил 350 души, потенциални удавници.

Онова, което възмутило Клевърли, било, че чрез работата си Банкси сякаш се радва на големия брой загинали в Ламанша. Журналистът от “Sky News” се учудил от интерпретацията на Клевърли и го попитал, а дали не е възможно, Банкси, който прави политически коментари по всякакви теми, просто да е решил да разкритикува неспособността на консервативното правителство да се изправи срещу контрабандата на мигранти.

Клевърли се измъкнал умело от въпроса, като разкритикувал лейбъристката партия, която по думите му се стреми да сложи ръка върху граничния контрол, но по този начин възпрепятства усилията на консерваторите, чийто член е той, да се справят с притока на мигранти към Великобритания.

“Art News” цитира статистика от Обсерваторията за миграцията към Оксфордския университет, според която броят на мигрантите, достигащи до Великобритания с помощта на малки лодки през Ламанша, рязко се е повишил от 2018 г. насам. По-конкретно през първата половина на 2024 г. в морската територия на Великобритания са били засечени 12 646 пристигащи малки лодки, което било с 16 процента повече от същия период през миналата година.

През май 2024 г. трима мъже бяха арестувани и обвинени за смъртта на петима мигранти, включително и на 7-годишно момиче, които загинаха трагично, докато се опитваха да влязат незаконно в Обединеното кралство с малка лодка.

Тогава премиерът Риши Сунак обяви пред репортери, че за незаконните преминавания през Ламанша носят отговорност престъпни банди, които най-безскрупулно се възползват от уязвимите мигранти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст