Златото приключва втора печеливша седмица

Златото приключва втора печеливша седмица

Златото поскъпва в очакване Федералният резерв да започне да понижава лихвените проценти в Съединените щати преди края на годината. Скъпоценният метал за незабавна доставка се търгуваше за 2,375.05 щ. долара за тройунция в 16 ч. българско време на 5 юли, което е ръст от 0.65% от началото на деня и над 1% за цялата седмица. Среброто също се възползва от възходящия потенциал на по-лъскавата суровина и се доближи до 31 долара за тройунция.

Последните фундаментални показатели за стопанството на Съединените щати предполагат по-скоро предстоящо скорошно начало на низходящ лихвен цикъл. Публикуваните на 3 юли данни показват, че секторът на услугите се е свил най-сериозно от четири години насам, а пазарът на труда продължава да показва признаци на омекване – през приключилата на 29 юни седмица са били подадени 238 хил. молби за обезщетения при безработица – с 4 хил. повече отколкото през предишната.

Сериозна подкрепа на котировките на скъпоценния метал предоставиха огласените на 5 юли показатели за заетостта и безработицата през юни. Докладът на Министерството на труда предизвиква смесени чувства, но все пак клонящи към лихвени редукции.

През миналия месец щатската икономика е добавила нови 206 хил. работни места на трудов договор (без заетите в селското стопанство) срещу ревизираните 218 хил. през май. Въпреки намалението от 12 хил. броя, числото е по-силна от прогнозираните от икономистите 189 хил. нови позиции.

Безработицата обаче е нараснала леко до 4.1% срещу 4% през май и при очаквани 4 процента.

Увеличението на заплатите се охлажда – средният размер на почасовата надница през юни се е повишил с 0.3% спрямо предишния месец след 0.4% ръст през май. На годишна база средният размер на доходите за един отработен час през юни са били с 3.9% по-високи от същия месец на 2023-а и под 4.1-процентното увеличение през май.

Ако инфлацията продължи да намалява, това ще позволи на Федералния резерв да започне да редуцира кредитните разходи, което ще подпомогне възхода на златото, което не носи лихвени приходи.

Преди доклада за пазара на труда търговците бяха заложили 73% вероятност за орязване на лихвените проценти през септември и общо намаление от 52 базови пункта до края на годината или общо две лихвени понижения.

Огласените по-благоприятни данни за юни увеличават шанса техните предвиждания да се сбъднат. Което се доказва от благоприятната пазарна реакция. Щатският долар поевтиня, а доходността на щатските правителствени облигации падна в израз на нарасналата увереност в предстоящи в близко време лихвени редукции. Фючърсните контракти на основните американски борсови индекси поскъпнаха.

В тандем със златото се повишиха котировките и на платината и паладия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст