Огромен автогол ще е да загубим 8 млрд. евро по ПВУ, предупреди Атанас Пеканов

Атанас Пеканов

Всички казват, че понеже икономически нещата се движат добре и парите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не са необходими на България. Но това е огромна стратегическа грешка и ще е огромен автогол да загубим 8 милиарда евро, защото не искаме да приемем реформи, които ще ни помогнат.

Това коментира в ефира на БНР бившият служебен вицепремиер по управление на средствата от европейските фондове Атанас Пеканов. Той обяви и че България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост.

За да обясни какво има предвид, Пеканов даде пример как при правителството “Денков-Габриел” имало мнозинство в парламента, за да се гласуват законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, но това не се направило. В сегашната ситуация, когато мнозинствата се сформират спрямо конкретния случай, Пеканов изрази съмнения, че въпросните закони ще могат да минат.

Той добави че неусвояването на средствата по ПВУ няма да поставят под риск изпълнението на Бюджета, но като цяло това ще има дългосрочни последици, тъй като ще изпуснем важни инвестиции, които ще ни направят по-силни.

Той прогнозира, че все пак ще получим половината пари по втория транш и тогава ЕК ще ни каже, че започва да тече времето, в което трябва да изпълним всичките си ангажименти. И тъй като ние няма да можем да го направим, ще изгубим всички пари и няма да можем да получим нищо повече до 2026 година.

По отношение на възможностите ни за предоговаряне на ПВУ, Пеканов коментира, че България не стои добре сред страните в ЕС заради политическата нестабилност и липсата на редовно правителство. Той добави,че в момента се водят преговори кои да са следващите еврокомисари, но България не може да участва пълноценно в тези разговори, защото Народното събрание е раздробено и не може да излезе с обща позиция, а служебният премиер няма тежест в резултат на конституционните промени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст