Как бившият премиер на Малта се оказа подсъдим за корупция – III част

Малта

След като ви разказахме в първа част как фалиралата американска компания “Steward Health Care” е превела 7.6 млн. евро (8.1 млн. долара) на швейцарска фирма, платила хонорари за консултантски услуги на бившия премиер на Малта – Джоузеф Мускат, сега подсъдим за корупция, а във втора -каква е ролята на фамилията на пакистанския бизнесмен Али в сделката с въпросната “Steward Health Care”, днес продължаваме с още подробности около корупционната схема.

Дотук стана ясно, че разследващите журналисти на OCCRP са разкрили, че част от парите, платени от фалиралата американска болница, са били предназначени за пакистански бизнесмен, който е действал като посредник в отменена вече обществена поръчка, възложена на компанията “Steward Health Care”.

Сега продължаваме историята за това каква е ролята на фамилията на пакистанския бизнесмен Али в сделката със “Steward Health Care”.Имейли показват как милиони са изтекли към “политически консултанти” по делото за корупция в болницата в Малта.

Оказва се, че от съдържанието на разкрити имейли, до които са достигнали журналисти, от “Steward Health Care” са плащали на швейцарската компания “Accutor” по 80 000 евро (86 000 долара) месечно, които според размяната на съобщения по електронните пощи са били предназначени за Али и неговия син.

При кореспонденция от януари 2020 г. изпълнителният директор на международния клон на “Steward Health Care”, ”, Армин Ърнст моли “Accutor” да побързат с плащанията към неуточнен получател преди предстояща среща в Мадрид:

“Те ми изпратиха бележка, че не са им плащали от септември. Можем ли да ги накараме да побързат?”, пише в него.

Запитан от главния финансов директор на компанията за кого става дума, Ърнст отговаря:
“Това са нашите политически консултанти. Името им е Али.”

Друг служител във финансовия отдел изразил загриженост, като отбелязал, че консултантският договор в досието на Али е “много неуточнен”. Но Ърнст отхвърлил всякакви съмнения за рискови плащания. Освен това и финансовият отдел потвърдил, че е инициирано плащане към “Accutor” в размер на 240 000 евро (273 600 долара) за уреждане на отношенията им за три месеца.

accutor, Малта

Около четири месеца по-късно, през май, Ърнст попитал вицепрезидента по финансите на “Steward Health Care” дали компанията е “в течение на плащанията за консултантските услуги на Али”.

Вицепрезидентът поискал разяснения: “Съжалявам, но ще трябва да ми припомните… кой е Али? Имаме ли писмо за ангажимент, фактура или нещо друго, от което да следва, че трябва да плащаме?”.

Ърнст отговорил, че става въпрос за консултантски договор с месечен хонорар, който трябва да се плаща на швейцарска компания.

“Мисля, че е около 80 000 евро на месец. Може би е заведен в документацията като компания “Accutor”, уточнил Ърнст.

Служители от финансовия отдел твърдят, че от висшето ръководство на “Steward Health Care” одобрили плащанията към двамата Али.

Договорът, по който се правят плащанията, е подписан през ноември 2017 г. със STE Health Co – тунизийска компания, зад която, според разследването, стои пакистанската фамилия Али.

Журналистите от OCCRP не можаха да получат документи за STE. Те разкриват само, че по договора е включен бонус от 1 млн. евро (1.1 млн. долара), ако “Steward” получи концесията за болниците в рамките на два месеца, плюс още един милион за други два важни етапа от сделката.

При по-късна размяна на имейли Ърнст обяснява, че плащанията са били прехвърлени от STE към “Accutor” по искане на Али.

През август 2020 г. “Steward Health Care” прекратява споразумението си с “Accutor”, без да уточнява причините за това. Имейлите и записите на трансакциите показват, че след това “Steward Health Care” започва да извършва плащания към друга швейцарска компания – “Canberra International”, контролирана от сина на Али – Асад Али, когото малтийските власти обвиниха през юни че е платил подкуп на няколко болници, за да спечели обществена поръчка. Асад Али отказва коментар, тъй като производството е в ход.

Асад Али
Асад Али (вляво) с адвоката си.

Според вътрешни финансови отчети в периода между 2021 г. и 2022 г. от “Steward Health Care” са изплатили на “Canberra International” около 450 000 евро (517 500 долара) за услуга, която е посочена като “бизнес развитие”.

Следва продължение….

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст