Уорън Мозлър: САЩ харчат като “пиян моряк”

Уорън Мозлър: САЩ харчат като "пиян моряк"

Определяният като “кръстник” на Модерната монетарна теория (ММТ) Уорън Мозлър критикува разходните навици на администрацията на Съединените щати като ги сравнява с “пиян моряк”. Мозлър, който е видна фигура в ММТ и успешен американски предприемач, визира опасния микс от високи дългови равнища и огромен дефицит, успоредно с все още използваните от Федералния резерв традиционни тактики за борба с инфлацията чрез високи лихви.

Мозлър, чийто трудове са повлияли значително на движението ММТ, смята, че 7% дефицит като коефициант от БВП в период без наличие на рецесия е подобен на “правителствени разходи като на пиян моряк”. Коментарите му са поредните от водещия се дебат дали по-високите лихвени проценти могат да подгреят неволно инфлацията чрез т. нар. канал от лихвени приходи.

Нестандартното виждане на Мозлър за паричната политика предполага, че икономистите са подценили стимулите, идващи от регулярните плащания по купоните на притежателите на американски правителствени облигации. Той твърди, че лихвените увеличения на щатските централни банкери качват индиректно правителствените разходи – фактор, който традиционните икономисти до голяма степен пренебрегват.

Въпреки критиките, Мозлър вижда малък риск от ресеция, дължаща се на огромния обем пари, влизащи в системата. И се шегува, че ако 7% дефицит доведе до тотален икономически колапс, “никой никога няма да чуе нищо повече от него”.

Предупрежденията имат смисъл. Бюджетната служба към Конгреса на САЩ предупреди за растящия федерален дефицит, както и за очакваните лихвени разходи, които ще надхвърлят харченото за отбрана за първи път. Тази тенденция се очаква да държи бюджетния дефицит на или над 5.5% от БВП до края на 2034 година. Същевременно, щатското стопанство отчете скромен ръст на реалния БВП от 1.4% през първото тримесечие на 2024-а, дължащ се на редуцираното индивидуално потребление, износ и правителствени разходи. За сравнение, през последните три месеца на 2023-а беше отчетен 3.4% растеж.

Преди Мозлър, и имотният магнат Грант Кардон обвини за инфлацията “излезлите от контрол” правителствени разходи. В пост в социалната платформа X на 21 юни Кардон представя статистическа информация, според която администрацията на президента Джо Байдън събира от приходи 4.4 трлн. щ. долара годишно, а харчи по 6 трлн. долара, създавайки огромен дисбаланс. В момента публичният дълг на Съединените щати е над 34.8 трлн. долара, а последният доклад на Бюджетната служба към Конгреса предвижда той да надхвърмли 50 трлн. долара до края на 2034 година.

Милиардерът Стенли Дракънмилър пък призова още през декември 2023-а за спешни действия за компенсиране на разходите. Той обясни, че федералното правителство е харчело 20% от БВП на страната до избухването на пандемията от КОВИД-19, а след нея този дял е скочил до 25% от БВП. И цитирва съвета на баща си: “Ако си в дупка, спри да копаеш, Стан”.

Дракънмилър твърди, че Белият дом е на дефицит от години, като разходите на федералното правителство са надхвърлили приходите с 1.7 трлн. щ. долара само през фискалната 2023-а. И коментира за “Си Ен Би Си”: “Харчим като пияни моряци”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст