Белазелков и Атанасова с валиден, но непълен мандат

Новите конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова ще изпълнят мандата си, но той няма да е пълен заради закъснелия им избор. Това реши Конституционния съд в състав без засегнатите от произнасянето му негови членове. Изборът на двамата беше оспорен в КС от президента Румен Радев, а след това и от депутати от „Възраждане“, БСП и ИТН.

Белазелков и Атанасова бяха избрани от Народното събрание и встъпиха в длъжност през януари, повече от две години след дължимото по конституция обновяване състава на КС. Тъкмо затова той излезе преди избора им със задължително тълкуване на основния закон относно мандата на избраните със закъснение конституционни съдии. Съгласно него “конституционен съдия, избран или назначен след предвиденото в чл. 147, ал. 2, изр. трето от Конституцията обновяване на състава на Конституционния съд, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на Съда“.

В решенията си за избора на Белазелков и Атанасова Народното събрание записа обаче изрично, че мандатът им е пълен от 9 години, както и чии места заемат – на Анастас Анастасов и на Гроздан Илиев. Именно в тези части решенията на Народното събрание са обявени за противоконституционни. Очевидно КС споделя мотивите на вносителите, че с решенията си парламентът не просто не е изпълнил тълкувателното решение за продължителността на мандата, но и на практика е отменил непосредственото действие на основния закон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст