“Булгаргаз” избра правилния момент за арбитраж срещу „Газпром“

Булгаргаз

Вече бяхме загубили надежда, че България ще потърси сметка от руският енергиен гигант „Газпром“ за спрените доставки.  Държавният газов доставчик “Булгаргаз” обаче изненадващо съобщи във вторник (9 юли), че ще заведе дело срещу “Газпром експорт” пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж.

България иска обезщетение от над 400 млн. евро за вреди, претърпени в резултат на едностранното преустановяване на доставките на природен газ през април 2022 година. Страната ни и Полша бяха първите ударени от Москва. Причината бе, че отказваме да плащаме в рубли. Основанието бе указът на руския президент Владимир Путин за плащане в руска валута за газа, който е форсмажорно обстоятелство за „Газпром“. За „Булгаргаз“ обаче

форсмажорно обстоятелство бяха европейските санкции,

които забраниха директното плащане на газа в рубли.

Две години не беше потърсена сметка от „Газпром“ за нарушаването на договора и претърпените щети. Според бившия финансов министър Асен Василев, още тогава ведомството е дало становище за бързо започване на процес срещу руската компания. След падането на кабинета “Петков” от власт обаче бе решено, че арбитражът е скъпо и рисковано начинание.

През 2023 г.  служебният енергиен министър Росен Христов настоя, че последното от което има нужда България е да води дела, потенциалният изход от които би бил негативен за нас. По-късно той промени мнението си и обяви, че започва

анализ на документите и кореспонденцията между двете компании

след 1 април 2022 година.

Преди година собственикът на полския участък от газопровода „Ямал-Европа“, EuroPol Gaz, също подаде иск за арбитраж срещу „Газпром“ в Стокхолмската търговска камара. Компанията предявява претенции за загуби в размер на 1.3 милиарда евро, след като Русия спря доставките за Полша. Същото направиха и чешката CEZ, френската Engie и финландската Gasum.

Миналия месец

германската енергийна компания Uniper спечели арбитраж

срещу „Газпром“ и трябва да получи обещетение в размер на 13 млрд. евро. Решението на съда позволява на германската компания официално да прекрати дългосрочните си договори с руската държавна компания „Газпром Експорт“. Анализаторите нарекоха това забележителна победа на Uniper, която трябваше да бъде спасена от германското правителство през 2022 г., след като руският доставчик първо прекъсна, а по-късно спря доставките,

принуждавайки компанията да купува резервни количества

на изключително високи цени на спот пазара.

Ако страната ни е чакала подходящ момент да действа, е избрала точното време. Забавянето може да се окаже полезно, защото за това време са минали едно-две подобни дела и сме видели резултатите. При вече спечелени дела, шансът за успех на „Булгаргаз“ е много по-голям.

През май

“Булгаргаз” изпрати покана до “Газпром Експорт”

за доброволно уреждане на спора съгласно договора между двете компании. Руската страна обаче не прояви интерес към извънсъдебно разрешаване на въпроса. Енергийното министерство обоснова претенцията си към Москва, че сумата е определена след правен и финансов анализ, в подготовката на който са ползвани услугите и на международни адвокатски кантори.

Наскоро Украйна обяви, че няма да удължи петгодишното споразумение с „Газпром“ за транзита на руски газ за Европа, когато то изтече в края на годината, което кара страните вносители да търсят алтернативи. Това означава, че остава България, която държи ръката си върху кранчето на “Турски поток”, който остава единствената тръба за руски газ към Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст