Пред Столична община отново ще протестират заради движението по “Витошка”, Бойко Димитров ги зове на бунт и срещу трима “независими” общинари

Бойко Димитров

Преди утрешното заседание на Столичния общински съвет (СОС) пред сградата на общината отново ще има протести. В тях ще се включат, както недоволните от въведената реорганизация на движението и паркирането по бул. “Патриарх Евтимий”, “Фритьоф Нансен”, “Витоша” и “Скобелев”, така и представители от “Ангели на пътя“.

На бул. „Патриарх Евтимий“ ще има протести всеки четвъртък от 19 ч. до разрешаване на случая. Протестиращите настояват общинарите да излязат с подписан документ, от който да се вижда, че движението във въпросния участък ще се възстанови във вид, който да удовлетворява всички страни – и участниците в трафика, и живущите в района. Те призовават това да стане веднага, за да не се стигне до фатални инциденти.

Междувременно Бойко Димитров – заместник-председателят на Столичния общински съвет от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” и “Спаси София” призова и гражданите да се разбунтуват срещу опита общинските дружества да бъдат превзети „на тъмно“.

Димитров е убеден, че зад него стои икономическото мнозинство в Столичния общински съвет, което се опитва да превземе общинската икономика за милиарди лева.

По-конкретно той има предвид внесен доклад от съветниците Карлос Контрера, Севделина Петрова и Красимир Гълъбов за назначаване на временни ръководства на шест общински дружества. Сред тях са “Топлофикация“, всичките транспортни оператори и “Софинвест”.

Според Димитров се предлагат хора със съмнителни биографии, избрани по абсолютно неясни критерии и внесени от трима “независими” съветници.

Димитров уточнява, че едновременно с новите кандидатури се предлага отстраняването на доказани професионалисти и запазване на ръководители, които не са управлявали добре, поверените им дружества.

Ние от групата на ПП-ДБ-СС категорично ще се противопоставим на това предложение и ще настояваме да бъдат приети нашите доклади за честни и прозрачни конкурси за избор на нови ръководства“, подчертава Димитров.

Той призовава групите на ГЕРБ и БСП да покажат, че не работят за задкулисни интереси, а в интерес на всички софиянци, като не подкрепят скандалния доклад.

Каня и всички граждани на заседанието на комисиите в 14 часа, за да изразят ясно своето мнение срещу този опит икономиката на София да се даде в ръцете на олигархията“, добавя Димитров.

Припомняме, че в края на юни от групата на ПП-ДБ-СС внесоха предложения процедурата по избор на новите ръководства на общинските дружества да става по много по-прозрачен начин.

От групата настояха всички бизнес предложения на кандидатите да бъдат публикувани, а устните събеседвания с тях – публично излъчвани, с цел гражданите да добият представа на каква база комисията по избор е поставила своите оценки.

В понеделник бе представена и ясно разписана методика, по която да бъдат оценявани и кандидатите за управители на общински дружества.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст