Великобритания няма да вдигне разходите за отбрана на 2.5% от БВП до края на мандата на лейбъристите

Британският премиер Киър Стармър отказва да се ангажира пред съюзниците от НАТО, че Обединеното кралство ще вдигне разходите за отбрана на страната до 2.5% от БВП през първия мандат на лейбъристкото правителството, предадоха британски медии.

Стармър ще участва в срещата на НАТО във Вашингтон. Това е и първата му международна изява като премиер. Той отбеляза, че е разпоредил за незабавен изчерпателен преглед отбранителните възможности на Великобритания. Стармър призова другите съюзници да увеличат разходите, за да защитят бъдещето на Алианса и увери, че страната му ще го направи, колкото е възможно по-скоро.

Попитан дали ще посочи график за постигане на целта, министър-председателят отговори: “Най-важното нещо в момента, на тази среща на върха на НАТО, е да се ангажираме и да бъдем солидарни с Украйна и да обсъдим практическите планове за по-нататъшни действия по отношение на руската агресия”.

Неговият предшественик Риши Сунак бе обещал в предизборната си кампания да постигне целта от 2.5% от БВП за отбрана до края 2030 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст