Войната между двама пловдивски предприемачи финишира при частен съдебен изпълнител

предприемачи

Самоизяждането у нас се превръща в национален спорт, а разломът е навсякъде – и в политиката и в бизнеса. Но, както се казва по друг повод, рибата се вмирисва от главата. Тоест – каквото е управлението на държавата, такова е и поведението на реалните бизнес предприемачи, които уж би трябвало да внасят повече разум в битността си на икономически „зрели“ субекти. Да, ама не…

Такъв е случаят с  луксозния спа комплекс “Беркут” в пловдивското село Брестник – благодарение на войната за надмощие между двама пловдивски предприемачи, той се озова в ръцете на частния съдебен изпълнител Людмила Мурджанова и за седми пореден път бе обявен за публична продан. Тузарският имот включва 18 еднофамилни къщи,  спортен комплекс с ресторант и вътрешен плувен басейн, а

първоначално обявената цена е 6.418 млн. лева.

Както е по закон, с всеки пореден търг въпросната цена трябва да бъде намалена. От март т.г., когато „БАНКЕРЪ“ писа за този случай, ЧСИ-стойността на “Беркут” е паднала… с близо половин милион. Първоначално частният съдебен изпълнител определи наддаванията да започнат от 7.6 млн. лв., през март стартовата цена беше 6.869 милиона, а днес – с още 450 000 лв. по-малко.

Припомняме, че собственик на имота и длъжник по изпълнителното дело е „Спорттур“ ЕООД, което е под шапката на “К-И Инвест холдинг” ЕООД.

Реално погледнато, този случай е един от най-ярките примери за самоубийствения инат на нашенеца да прекара другарчето. Причината е банална:

огромният дълг на собственика Иван Маринов – чрез фирмата му „Спорттур“ ЕООД,

към пловдивския предприемач Петър Събев.

Двамата бизнесмени преди години със сигурност са градили идеи за печеливши начинание, но с течение на времето от разбирателството им нищо не е останало. А поредицата от обявяваните от частния съдебен изпълнител продажби е резултата от съдебен спор около тяхна сделка за покупко-продажбата на част от веригата за бързо хранене и кетъринг „Чили“.

Историята е повече от банална. Преди няколко години Маринов се договаря с Петър Събев, собственик на ресторантите, да закупи част от бизнеса му. По неофициални данни,

става дума за сделка на стойност над 3 милиона лева.

По това време Маринов вече е собственик на „Беркут“, който е ипотекиран срещу редовно обслужван кредит. Данни да се е борил с финансови проблеми не са съществували, защото свързаните с него дружества в различни браншове, например – търговия на едро с напитки през „Бибъл Комерс“ и веригата пицарии „Верди“, поне тогава са били стабилни.

На 7 юли 2017 г. Маринов влиза в управлението на фирма „Виасет“, управляваща „Чили“, чрез „Спорттур“ като собственик на миноритарен дял от 26% (или 1300 лева) от общия капитал на дружеството (5000 лева). Събев продължава да държи останалите 74% и да изпълнява функциите на управител. Уговорката била

Маринов да изплаща стойността на дяловете си в “Чили” разсрочено.

Според Събев обаче, Маринов не спазил и финансовите условия по договора. След няколко проведени разговора, в които Събев напомнил на бизнесмена за параметрите на уговорката, казусът финиширал в съдебна зала.

Събев печели делото и адвокатите му бързо успяват да извадят изпълнителни листове. В негова полза са наложени запори върху четири дружества на Маринов:

1.      „Виасет“ – два запора от по 300 000 през април и декември 2018 г.,

2.      „Бомако“ ЕООД – дружеството, управляващо „Верди“ с капитал от 30 000 лв., собственост на „Спортур“,

3.      „Кавен – Ирадис“ ЕООД – един от големите дистрибутори на известни брандове потребителски стоки у нас – капитал 5000 лв.,

4.      “Бибъл Комерс ООД – собственост на „Спорттур“ и “Кавен-Ирадис” с капитал от 5000 лева.

Справка в информационната система „Дакси“ показва, че дружествените дялове на самата „Кавен-Ирадис“ (чието предишно наименование е “Бизнес хотел Беркут”) са заложени към

бившата „Пиреос банк“ (днес “Пощенска банка”)  и “Българо-американска кредитна Банка” АД.

На практика Иван Маринов е управител на всички фирми, както и на самото дружество „Спорттур“ ЕООД (през което се стопанисва спа комплекс “Беркут”). То, от своя страна, е собственост на „К-И ИНВЕСТ ХОЛДИНГ“ ЕООД, с капитал от 50 000 лв. и е собственост на Светлана Маринова. Реално, с тази фирма Маринов оперира като управител и извършва сделката със Събев за „Чили“.

Само, че именно от там идва и проблемът, тъй като

в нейните активи е вписан спа комплексът „Беркут“,

който – след извадените изпълнителни листове в полза на Събев – попада в ръцете на частния съдебен изпълнители и от 2019 г. насам най-редовно е обявяван за публична продан.

Днешното му вадене на тезгяха е седмо по ред, като според обявлението огледите ще започнат от  28 юли и ще приключат на 28 август.

Очевидно търсенето на мераклии за този комплекс се оказва доста трудна задача, независимо от все по-промоционалното му предлагане.

А това, което е извадено на тезгяха, далеч не може да се опише като неатрактивно.

Срещу актуалната поне за сега сума от 6 418 070.21 лв. новият собственик ще се сдобие с 18 220 кв.м. имот в едно с построеният на тази територия “Спа хотел БЕРКУТ“, чията обща застроена площ е 2665 кв. м.,

разгърната му застроена площ е 3473 кв. м и се състои от няколко подобекта:

1.      многофункционална сграда със застроена площ: 1253 кв. м. (РЗП – 2029.50 кв.м.);

2.      спа център със застроена площ 233 кв. м.;

3.      фреш бар със застроена площ 224 кв. м.;

4.      обслужваща сграда със застроена площ 106 кв.м.;

5.      покрита пешеходна рампа – 202 кв. м.;

6.      8 къщи с веранда – от по 78 и 98 кв. м.;

7.      КПП (12 кв. м.) и два открити паркинга;

8.      Два басейна, водни площи, детски площадки.

Ако този път се появи купувач, той ще се сдобие с панорамно разположеното в полите на Родопите истинско и работещо спа бижу, намиращо се само на някакви си… 10-11 километра от Пловдив.

И всичко това върху труповете на самоизяждащите се бивши бизнес партньори…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст