“Възраждане” и ИТН тръгнаха на лов за избиратели с нов референдум за българския лев

Възраждане

След като се разбра, че ще се ходи отново на избори, партиите се впуснаха да търсят варианти, за да спечелят някои и друг глас. Ако няма нови идеи, защо да не рециклираме добрите стари внушения, които “дрънкат” на най-тънките патриотични струни в душата на нашенеца? Пък после, ако спечелим – каквото ще да става, защото… обещаването не е като даването. Затова не беше изненада, че  „Възраждане” и „Има такъв народ“ внасят проект на решение за свикване на нов референдум с цел влизането в еврозоната да бъде отложено най-рано до 2043 година.

Заместник-председателят на “Възраждане” Цончо Ганев обясни, че това е инициатива, която преди няколко месеца била отхвърлена от парламента. Впоследствие решението на Конституционния съд не определи въпроса като противоконституционен и точно заради това двете партии го внасят отново,

за да можел българският народ да се произнесе иска или не иска в еврозоната.

Председателят на парламентарната  група на ИТН Тошко Йорданов обясни, че неговата партия е  за въвеждане на еврото, когато България е готова, но хората трябва да бъдат попитани дали го искат.

“Подкрепяме референдума на “Възраждане” по изключително морални причини – защото те положиха усилия и събраха необходимия брой подписи да има референдум и Народното събрание, предишното, наруши Конституцията и собствения си закон, който беше приел, за референдумите и изхвърли в кошчето волята на 604 000 българи, които са се подписали“, посочи той.

Йорданов подчерта, че ако този референдум бъде проведен, неговата партия ще агитира така,

симпатизантите й да гласуват против въпроса, зададен от “Възраждане”.

През февруари Конституционният съд обяви за законно решението на Народно събрание, с което бе отхвърлен поискания от “Възраждане” референдум за отлагане на присъединяването на към еврото най-малко с 20 години. Хората на Костадинов обаче продължиха да твърди, че България не е приела кога точно ще ще влиза в еврозоната и даде за пример други държави членки на ЕС, например – Чехия и Румъния, които още не са приели единната валута.

Показателно е и още нещо: и „Възраждане“, и ИТН знаят, че влизането в еврозоната е политическо решение и процедурата е в ход. На всичкото отгоре,

България вече бе приета в т.нар. чакалня на еврото – валутният механизъм ERM II.

Това означава, че страната формално вече е взела решение да се присъедини към единната валута възможно най-бързо. Въпреки това двете партии решиха да изтупат темата от прахта и да яхнат страха на българина от промени. Много хора смятат, че еврото ще донесе само проблеми, като поскъпване на цените и спад на жизнения стандарт.

В същото време поддръжниците на еврото – в лицето на т. нар. проевропейски партии, с всички сили отново захваната да обясняват

защо еврото е нещо повече от просто удобен начин за плащане.

И защото благодарение на него ще е по-лесно да се живеем, да работим и да учим в друга държава от еврозоната.

Най-малко от осем години е все едно и също – бизнесът настоява за въвеждане на еврото, защото това ще е полезно и за работодателите, и за работниците, и за държавата, ама политиците едно си знаят – едно си баят! Особено по избори…

Хърватия влезе в еврозоната в началото на 2023 година. Въпреки трудностите при адаптацията към новата валута и някои първоначални сътресения, ползите от приемането на еврото там в момента са много видими – и заради елиминирането на валутния риск, и заради

рязкото подобряване на инвестиционния климат.

Управителят на Хърватската народна банка Борис Вуйчич обяви наскоро в Брюксел, че след приемането на еврото са намалели разходите по кредитите – не само по ипотечните, но и по потребителските заеми, като те са на нива, по-ниски от средните за еврозоната.

След влизането в еврозоната ръстът на инфлацията е бил от 0.2 процентни пункта. Да не забравяме, че България още се бори с високата инфлация и това бе основната причина приемането на еврото да бъде отложено.

Фактите обаче май нямат голямо значение, защото отдавна вече сме свикнали преди избори да ни предлагат фойерверки, които после се оказват прах в очите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст