“Възраждане” и ИТН искат референдум за запазване на българския лев

правилника, възраждане

Парламентарните групи на “Възраждане” и “Има такъв народ” ще внесат искане за свикване на референдум за “запазване на българския лев”. От кулоарите на Партийния дом депутатът от “Възраждане” Цончо Ганев представи въпроса на референдума: “Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?”

Това ще бъде втори опит на партията на Костадин Костадинов да осъществи референдума, след като миналата година парламентът отказа да организира допитване до народа въпреки събраните подписи, които правят свикването му задължително.

Ганев изтъкна, че решението на Конституционния съд не е определило въпроса като противоконституционен и отново проекта на решение ще бъде внесен – за да може българският народ да се произнесе дали иска да влезе в Еврозоната в следващите 20, 40 или 50 години.

Той отбеляза, че по оценка на Световната банка България не отговаря на критериите за влизане в Еврозоната до 2043 година.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов от своя страна направи важно уточнение: “ИТН смята, че България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова. Подкрепяме референдума на “Възраждане” по морални причини – защото те събраха необходимите подписи, а предишното НС наруши конституцията и закона за референдума, като изхвърли в кошчето подписите”.

Йорданов обяви още, че партията ще агитира с “против” на въпроса на “Възраждане”, ако има свикан референдум, но от “морални подбуди” смятат, че такова допитване трябва да се състои.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст