Денят по диагонал – 10 юли 2024 г.

бюджет, ЕС ще следи лихва фондове приходи дълг печалби стокообмен Булметал

Свръхоптимизъм взе да лъха от държавния бюджет

За полугодието сме на бюджетен дефицит от 600 млн. лева, казаха от Министерството на финансите. Без счетоводните врътки с МРРБ (с парите за общините в размер на 1.2 млрд.  лв.) реалният дефицит е вече 1.8 милиарда лева, заяви пък финансистът Владислав Панев. Това добър или лош резултат е? Мненията са диаметрално различни.

Според някои анализатори при предизборното помпане на доходи и никакви съкращения в администрацията, резултатът е бил ясен. Очакваме в момента, в който свалим инфлацията до нужното ниво за приемане на еврото, да се окаже, че сме изтървали дефицита, обясняват черногледците.

Фериботната връзка “Русе-Гюргево” е следващия важен проект след ремонта на “Дунав мост”

Дунав мост 1

„Дунав мост“ е ключова транспортна артерия, която не само свързва България и Румъния, а е част от трансграничния транспортен коридор № 9 и играе решаваща роля за европейската свързаност. Основният ремонт, който започва днес, е с неотложна необходимост, която трябва и ще бъде изпълнена с висок професионализъм и отговорност. Това отбеляза мминистърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова.

Мостът не е ремонтиран от построяването му преди 70 години.  Много преди началото на същинските строителни дейности са направени задълбочени анализи от страна на АПИ и са взети всички предпазни мерки, за да може да не се затруднява трафикът по време на активния летен туристически сезон. Изследвани са възможните евентуални затруднения и са предприети всички мерки те да бъдат избегнати.

“Възраждане” и ИТН тръгнаха на лов за избиратели с нов референдум за българския лев

Възраждане

След като се разбра, че ще се ходи отново на избори, партиите се впуснаха да търсят варианти, за да спечелят някои и друг глас. Ако няма нови идеи, защо да не рециклираме добрите стари внушения, които “дрънкат” на най-тънките патриотични струни в душата на нашенеца? Пък после, ако спечелим – каквото ще да става, защото… обещаването не е като даването. Затова не беше изненада, че  „Възраждане” и „Има такъв народ“ внасят проект на решение за свикване на нов референдум с цел влизането в еврозоната да бъде отложено най-рано до 2043 година.

Заместник-председателят на “Възраждане” Цончо Ганев обясни, че това е инициатива, която преди няколко месеца била отхвърлена от парламента. Впоследствие решението на Конституционния съд не определи въпроса като противоконституционен и точно заради това двете партии го внасят отново, за да можел българският народ да се произнесе иска или не иска в еврозоната.

Сенчестите банки продължават да стресират надзора на ЕЦБ

Сенчестите банки продължават да стресират надзора на ЕЦБ

“Впечатляващият” ръст на “сенчестите банки” – частните фондове и други източници на финансиране извън регулираните кредитори, е най-голямата заплаха за стабилността на финансовата система на еврозоната, предупреждава Елизабет Маккол – член на надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ). “Със сигурност са налице предупредителни светлини”, коментира Маккол за “Файненшъл таймс”. И допълва, че най-обезпокоителната сфера е онази, в която контролните органи имат “най-малка видимост и събитията могат да се развият по-бързо от нормалната кредитна динамика и това е небанковият пазар от финансови посредници”.

Въпросните играчи в блока на еврото, наречени “сенчести банки”, са имали активи за 42.9 трлн. евро през третото тримесечие на 2023-а срещу 38 трлн. евро в традиционните кредитори. Ръстът на сектора от края на финансовата криза насам е “впечатляващ” и “винаги ни тревожи”, защото е “извън периметъра на банковия надзор и регулиране”, споделя Маккол. 

Метаморфозата на “Възраждане”

"Възраждане"

Българската партийно-политическа система е в дълбока и необратима системна криза. Това е факт, който вече не отрича никой, дори тези, който оспорваха с пяна на уста отправяните години наред предупреждения на „Банкеръ“, че това ще се случи и ще има тежки последствия. Сега берем плодовете на тази криза и един от най-отровните от тях е установяването на ирационалността и непредвидимостта като неотменна част на политическите и управленски процеси в страната.

Само преди година никой не би допуснал, че са възможни събития от рода сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ, или опита за „корпоративно завладяване“ на ДПС от страна на Делян Пеевски. Впрочем, мащабът на кризата личи и от това, че политически формации като движението, смятани за вътрешно непоклатими и монолитни, се пропукаха по немислим начин. Тогава какво остава за екзотични партийни еднодневки като „Величие“, които все пак поставиха рекорд, разпадайки се на седмия ден след влизането в парламента.

На този фон като че ли остава една формация, която е относително стабилна и предвидима – „Възраждане“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст