Мисли за самоубийство спохождат 9% от служителите на ЕЦБ

Мисли за самоубийство спохождат 9% от служителите на ЕЦБ

В резултат на растящите равнища на стрес сред персонала на Европейската централна банка (ЕЦБ), почти 40% от служителите й са в риск от бърнаут (крайно емоционално или физическо изтощение) а 9% мислят за самоубийство, показва проучване, поръчано от ръководството на институцията. Обзорът констатира ръст на тревожността на работното място през последните години. Някои членове на банковия персонал споделят, че страдат от изтощение, а други усещат липса на контрол, или смятат, че са третирани несправедливо или им е предлагана неадекватна подкрепа.

Изводите от анкетата, проведена от Psy@work през април и май по искане на комисията за персонала, избрана от служителите на ЕЦБ, провокира официални представители на банковия профсъюз Ipso да призоват доброто състояние на работещите да се приема по-сериозно.

Заместник директорът на Ipso Карлос Боулс коментира, че “последното нещо, от което се нуждае в момента Европа, е да види вътрешните процеси в ЕЦБ, повлияни от лоши преценки или грешки при анализа на данните преди да бъдат взети важни лихвени решения”. Успоредно с интензивното трудово натоварване, Боулс споделя и тревогите си за влиянието на привилигерованото отношение и “назначенията с връзки” върху менталното здраве на персонала.

Делът на служителите в риск от бърнаут е нараснал от 33.2% в предишното проучване от 2021-а на 38.9% през тази година. А 146 работници или 9.1% от участниците в анкетата, споделят, че ги спохождат мисли за самоубийство, срещу 6.1% през 2021-а.

Над 72% от анкетираните посочват, че страдат от поне един от посочените в допитването психоматични симптоми – списък, включващ главоболие, безсъние и проблеми с стомашно-чревния тракт и концентрацията. Проучването е базирано на отговорите на 1602 служители на 5089-членния персонал на ЕЦБ.

Банковото ръководство уверява, че е предвидило мерки “в отговор на проблемите, които са били идентифицирани преди и са планирани още мероприятия за справяне с други фактори, като натоварване кариерно развитие”. Освен това на разположение на персонала са и достъп до 24-часов телефон на доверието, социални консултанти и медицински съвети.

“Приемаме изключително сериозно здравето и благополучието на персонала и ще продължим да си сътрудничим с комисията и с всички колеги по тези въпроси и за техните корени”, посочва говорител на ЕЦБ.

Банковото ръководство проверява и вътрешните доклади, разследвания и дисциплинарни процедури и поддържа специални групи, в които служителите могат да обсъждат стреса на работното място и които предлагат начини за подобряване на работните условия.

Официални представители на профсъюзите имаха предишни сблъсъци с ЕЦБ за трудовите възнаграждения и през миналата година внесоха жалба след като заплатите на персонала бяха повишени с 4% в началото на 2023-а – по-малко от половината на инфлационния ръст през 2022-а.

В интерес на истината, равнищата на стрес сред служителите в ЕЦБ са сходни на стойностите на средностатистическия европейски работник. Оплаквания от физически или емоционален бърнаут са внесени от 39% от работната сила в Европейския съюз, според проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд през 2021 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст