Сенчестите банки продължават да стресират надзора на ЕЦБ

Сенчестите банки продължават да стресират надзора на ЕЦБ

“Впечатляващият” ръст на “сенчестите банки” – частните фондове и други източници на финансиране извън регулираните кредитори, е най-голямата заплаха за стабилността на финансовата система на еврозоната, предупреждава Елизабен Маккол – член на надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ). “Със сигурност са налице предупредителни светлини”, коментира Маккол за “Файненшъл таймс”. И допълва, че най-обезпокоителната сфера е онази, в която контролните органи имат “най-малка видимост и събитията могат да се развият по-бързо от нормалната кредитна динамика и това е небанковият пазар от финансови посредници”.

Въпросните играчи в блока на еврото, наречени “сенчести банки”, са имали активи за 42.9 трлн. евро през третото тримесечие на 2023-а срещу 38 трлн. евро в традиционните кредитори, по данни на Европейската комисия. Ръстът на сектора от края на финансовата криза насам е “впечатляващ” и “винаги ни тревожи”, защото е “извън периметъра на банковия надзор и регулиране”, споделя Маккол. Тя подчертава, че непрозрачните връзки между сектора и банките чрез споразумения за обратно изкупуване, кредитни линии или финансови производни, увеличават опасенията и въпросите какво означава това за системния риск.

Маккол подчертава, че тези рискове могат да се превърнат в реалност внезапно и дава за пример колапса на фамилния офис Archegos Capital Management преди три години, довел до загуби за 10 млрд. щ. долара за ред инвестиционни банки, между които “Креди Сюис” и “Номура”, и сложил началото на края на швейцарската група. Друг предупредителен сигнал са масовите продажби на британските дългови пазари преди две години, предизвикани от понесени загуби от сложни стратегии, свързани с финансови деривативи в пенсионните фондове.

Маккол е единствената американска гражданка – член на надзорния борд на ЕЦБ от създаването му преди десет години, за да контролира най-големите европейски банки. Тя определя европейския банков сектор като доста устойчив на някои от множеството значими предизвикателства през последните няколко години, след като през последното десетилетие капиталовите равнища нараснаха с почти една четвърт, а необслужваните заеми бяха редуцирани с две трети.

Възходът на сенчестите кредитори напомня на Маккол за фалита на американския хеджингов фонд Long-Term Capital Management през 1998-а когато тя е била надзорник на банките в Ню Йорк. И подозира, че отново изниква корелационен риск. Защото някои от тези фондове, особено някои хеджингови структури, са станали толкова големи, че могат сами да предизвикват пазарни движения и едва ли ще се втурнат да абсорбират шокове по същия начин както банките. Базираните в Съединените щати хеджингови фондове Citadel и Millennium управляват активи за по над 60 млрд. щ. долара всеки.

ЕЦБ обръща специално внимание на фирмите за частен капитал и на пазарите за частни кредити, защото техните експозиции могат да се окажат в тясна корелация с тези на традиционните кредитори. Маккол не приема на доверие твърденията на някои от техните мениджъри, че редуцират риска като прехвърлят някои пера от банковите баланси и ги диверсифицирет сред инвеститорите. Дамата оприличава аргументите им на отгласите от твърденията на онези, които са пакетирали и продавали високорискови ипотечни заеми като обезпечени дългови задължения преди да взривят пазара и да предизвикат финансовата криза през 2008-а.

Водещите световни финансови надзорници полагат усилия да внесат по-голяма прозрачност и да намалят риска в слабо регулираните сфери извън традиционния банков сектор. Но досега се противят да вкарат небанковите дружества под директен контрол.

Маккол, чийто мандат в ЕЦБ изтича през ноември, посочва, че с колегите й проверяват дали контролираните от ЕЦБ 113 банки от еврозоната имат цялостен поглед върху задълженията, които са поели към сенчестите играчи.

Възходът на “сенчестите банкови услуги”

След финансовата криза от 2008-а и последвалия банков срив, генерирането на кредити се прехвърля от банковите баланси към други фирми, които работят като традиционни кредитори, но са по-щадящо регулирани. Именно те в повечето случаи се вместват в понятието “сенчести банки”.

Бордът за финансова стабилност – международна група от надзорници, създадена след краха през 2008-а, наблюдава тези “небанкови финансови посредници”, които дефинира като всеки финансов субект извън търговска банка, централна банка или публична финансова институция.

Този бърза разрастващ се сектор включва фондове от паричните пазари, мениджъри на активи, пенсионни фондове, застрахователи, хеджингови фондове, фирми за частен капитал, кредитни фондове и инвестиционни тръстове за недвижими имоти. Той вече е натрупал активи за 218 трлн. щ. долара – почти половината от общия размер на глобалните финансови активи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст