Учени използват AI инструменти за разгадаване на кучешкия лай

Учени използват AI инструменти за разгадаване на кучешкия лай

Изследователи от Университета на Мичиган изучават как технологиите с изкуствен интелект могат да се използват за разбиране на кучешката комуникация. Учените разработват инструменти за разграничаване дали кучешкият лай е израз на игривост или агресия. Те също така искат да събeрат повече информация от гласовите прояви на кучето, като например неговата възраст, порода и пол.

„Използвайки модели за обработка на реч, първоначално обучени на човешката реч, нашето изследване отваря нов прозорец към това как можем да използваме вече създаденото в областта на обработката на речта, за да започнем да разбираме нюансите на кучешкия лай“, казва Рада Михалча, директор на лабораторията по ИИ на университета. Изследователите са анализирали гласовите прояви на 74 кучета в различни ситуации.

Изследването показва, че моделите на изкуствен интелект, могат да се използват като отправна точка за обучение на нови системи, насочени към комуникацията с животните.

Учени използват AI инструменти за разгадаване на кучешкия лай

„Има толкова много неща, които все още не знаем за животните, които споделят този свят с нас“, добавя Михалча. „Постиженията в областта на ИИ могат да бъдат използвани за революционизиране на разбирането ни за комуникацията между животните, а нашите открития показват, че може би не се налага да започваме от нулата.“Изследването използва човешката реч като ключ към разбирането на животните.

Рада Михалча обяснява, че техните открития водят към възможността звуците и моделите на човешката реч да послужат като основа за изследване и разбиране на акустичните модели при други звуци, включително гласовите прояви на животните.

Това би могло да революционизира начина, по който общуваме с нашите домашни любимци. Например, бихме могли да разберем дали кучето ни е игриво, агресивно, тревожно или просто иска внимание. Въпреки обещанията на технологията, учените споделят, че разработката на ИИ за анализ на животинските вокализации се затруднява от липсата на достатъчно публично достъпни данни.

Учени използват AI инструменти за разгадаване на кучешкия лай

Екипът е изследвал гласовите прояви на 74 кучета в различни ситуации. Те разработват инструменти, които с помощта на машинно обучение да разграничават различните видове лай, като ги свързват с конкретни емоции или намерения на животното. Това е все още начален етап, но изследването показва потенциал за подобряване на връзката ни с кучетата, както и за по-доброто им обучение и грижи.

Четете още на : Изкуствен интелект създава магнит без редки земни елементи 200 пъти по-бързо от човек.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст