Разследват финансите за изборната кампанията от 2022 г. на Марин Льо Пен

марин льо пен избори

Френските власти започват разследване на финансите, с които Марин Льо Пен е финансирала кампанията си за президент през 2022 г., пише BBC.

Разследването е започнало миналата седмица по подозрения за присвояване, фалшифициране, измама и приемане на заем от кандидат в предизборна кампания. Повече информация не е предоставена. Партията на Льо Пен „Национален сбор“ вече отрече твърденията, че средствата за кампанията и са незаконни.

Разследването ще бъде предадено на съдия. То е започнало на базата на доклад от независима комисия, която е проверила разходите за кампанията и е подала сигнал в прокуратурата в Париж през 2023 година. Според публикация на френския вестник Le Mond Льо Пен е инвестирала около 11.5 млн. евро в кампанията за президентския вот през 2022 година.

Междувременно политическата ситуация във Франция продължава да е сложна. Лявата коалиция „Нов народен фронт“ все още дебатира дали да представи потенциален кандидат за премиер на страната или трябва да стане част от по-голяма коалиция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст