Кризата в ДПС вече върви към разрешане, смята Рамадан Аталай

Аталай

“Тази криза, която се беше появила в ДПС, вече почва да се разрешава”, това коментира на влизане в парламента депутатът от Движението – Рамадан Аталай по повод позициите на почетния им председател Ахмед Доган и председателя на парламентарната им група – Делян Пеевски.

Той уточни, че в близко време колективните органи, за които постоянно се говори, ще се съберат и ще вземат решение. По отношение на категоричния отказ на Пеевски да си подаде оставката, Аталай коментира, че това е лична гледна точка. Когато обаче се съберат колективните органи и накрая и Централният съвет вземе решение, то дори и Пеевски да продължи да упорства, нещата ще бъдат решени.

На въпрос

дали очаква колективните органи да свалят Пеевски,

Аталай пак повтори, че решението е на Централния съвет, но ако той реши, че трябва да живее и да работи за партията, може и да остане неин член. По повод говоренето за “разцепление” в ДПС, Аталай коментира, че ако той и колегите му се окажат “отцепниците”, то тогава възможно ли е човек да си представи, че Доган ще се разцепи от ДПС.

“Може да има някой, който се възприема за велик и той да си мисли, че може да има още един субект, но това означава, че той не живее с идеята на ДПС. Някога да сте чули Ахмед Доган да е казал, че не е съгласен с ДПС и че ще създаде друго ДПС?” – попита Аталай.

Той обяви, че ДПС ще вземат втория мандат и че те са готови да предложат правителство, а ако другите партии решат, че не могат да го подкрепят, то те ще чакат третия мандат и ще чакат да видят програмата за развитие на България. Аталай припомни, че

когато България е в криза, ДПС взима най-сериозните позиции за държавата.

Съпредседателят на ДПС – Джевдет Чакъров – потвърди, че колективните органи ще се съберат и ще вземат съответните решения. Тоест – онези, които показват, че демократичните принципи се спазват не само на думи. Той обърна внимание, че от вчера се обаждат членове на ДПС и заявяват, че споделят вижданията на д-р Ахмед Доган, който е призовал

да се освободят от страха и да работят за стабилността в страната и в международен план.

По отношение на взимането на втория мандат, Чакъров поясни, че предстои ДПС да обсъди кой ще отиде да получи папката. Изрази категоричната позиция, че макар другите политически сили в парламента да не ги подкрепят, още един опит не е излишен и разумът би трябвало да надделее.

Чакъров подчерта, че не бива да има разцепление в ДПС, че структурите по места са с голяма зрялост и че Движението има подкрепата на своите либерални партньори.

Според Чакъров в ДПС имат и съпротивителни сили, и имунна система, а с решенията си колективните органи ще покажат кой има мнозинство.

Кирил Петков от ПП-ДБ коментира, че ставаме свидетели на бавното разграждане на модела “Пеевски” и обясни, че и хората от Доспат, които протестират днес пред сградата на парламента, имат същия проблем – някакъв кмет, който си е решил, че може да прави всичко в държавата и без да спазва закона.

Той даде още един пример какво означава модела “Пеевски” – със служителите на МВР, които бият по улицата, и

с полицая, счупил челюстта на младо момче, само заради парче пица.

“Ние казахме на хората, че сме с тях и този модел, макар и бавно, но започна да се разгражда”, увери Петков.

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков обърна внимание, че в писмото си Доган е акцентирал върху използването на прокуратурата и на полицията с цел натиск върху опонентите. Нещо, за което те – от ПП-ДБ – говорят вече три години. На въпрос дали като цитира Доган, смята, че има добро и лошо ДПС, Денков отговори с категоричното “Не”.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ обяви, че няма да коментира вътрешнопартийните престрелки в ДПС, но има въпрос към изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов и към служебния министър на МВР – Калин Стоянов: “Използват ли се българската прокуратура и българските полицаи за бухалки, за да заплашват хората и за да отнемат бизнеси? И ако да – какви действия предприемат?”

Надежда Йорданова настоя незабавно да бъдат извършени проверки и виновните длъжностни лица да понесат отговорността си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст