“Булгаргаз” спира да плаща на “Боташ”, предлага предоговаряне на споразумението

"Булгаргаз" спира да плаща на "Боташ", изпратил е предложение за предоговаряне на споразумението

Дружеството “Булгаргаз” е изпратило на 4 юли официално предложение до турската компания “Боташ” за предоговаряне на споразумението за достъп до терминали за втечнен газ и пренос. Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в парламента. Предложението включва проект на допълнително споразумение, което цели да се съобрази с текущите пазарни нива на предоставените от “Боташ” услуги, за да запази финансовата стабилност и обезпечи сигурността и диверсификацията на доставките.

Предложението на “Булгаргаз” съдържа оптимизация на резервирания капацитет, намаляване на цените за услугите, структуриране на ценообразуването на постоянни и променливи компоненти, възможност за едностранно прекратяване на споразумението от “Булгаргаз”, както и прехвърляне на правата на трети страни. Малинов изрази надежда процесът по предоговаряне да приключи до края на юли.

В писмото “Булгаргаз” уведомява “Боташ”, че при настоящите финансови условия на споразумението не може да изпълнява своите ангажименти и резервирания капацитет. Поради това дължимите плащания за юли не са извършени. Над 2 млн. мегаватчаса природен газ, собственост на “Булгаргаз”, се съхраняват в Турция. До юли българският газов доставчик е изплащал договорения капацитет, като за миналия месец е платил с 12 млн. лева по-малко благодарение на отстъпка от турската компания, но за юли не е платил нищо.

Малинов ще предостави в секретното деловодство на парламента всички параметри на предложението на “Булгаргаз” към турската компания, за да могат депутатите да се запознаят с финансово-икономическите условия. Той изрази готовност предложението да бъде обсъдено с народните представители.

След изпращането на предложението служебният енергиен министър е изпратил и официално писмо до турския си колега, призовавайки за ускоряване на процеса по предоговаряне и изразявайки желание той да приключи до края на юли.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст