От ИТН внасят два законопроекта – за референдумите и за решаване на проблеми като в Доспат

ИТН

От ИТН обявиха, че ще внесат два законопроекта – за облекчаване възможностите на свикването на национални и местни референдуми и в Закона за устройството на териториите с цел да не се повтарят случаи като дерибействането на кмета на Доспат.

Тошо Йорданов от ИТН изрази надежда парламентът утре най-накрая да си приеме Правилника за организация и дейността на Народното събрание, да се съставят комисиите и законодателната дейност да започне, за да не изглеждат народните представители нелепо, като се занимават само с изслушване на министри.

После той обясни, че промените в Закона за устройството на териториите (ЗУТ) са изработени от Гроздан Караджов по времето когато бил регионален министър в кабинета на Кирил Петков. Тогава той забелязал, че е необходима подобна промяна в резултат на срещи с граждани, които провеждал всяка събота. След като изработил законопроекта, го предложил на обществено обсъждане. След приключилите обществени консултации го предложил за приемане в Народното събрание, но по думите на Тошко Йорданов от ПП-ДБ го спрели.

По-конкретно промените предвиждат Дирекцията за национален строителен контрол да упражнява правомощията си по места, да излиза с предписания и да налага наказания, а не да прехвърля решенията на администрацията на кмета, така че тя сама да си проверя и да упражнява контрол и така да се стига до случаи като съборените къщи на противниците на кмета в Доспат.

По отношение на втората законодателна промяна идеята е за свикването на национален референдум да са необходими една четиридесета от хората с избирателни права съобразно последното пребоявнае, а за местен референдум – една двадесета от имащите право на глас отново в зависимост от същото преброяване.

Освен това срокът за събиране на подписите ще бъдат увеличен от три – на шест месеца.

По отношение на втория мандат и дали от ИТН ще отидат на разговори, Тошко Йорданов отговори, че ако от ПП-ДБ ги поканят, ще се отзоват, защото говорят с всички. За тях обаче технически, програмен и експертен кабинет означава едно и също нещо – предлага се предварително разписана програма със срокове и стъпки за реализацията й, след което започват да се търсят хора, които да работят за осъществяването й. Така че ако има неспазване на срокове, да се знае кой носи отговорност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст