Макрон призова за проевропейско обединение във френския парламент

Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи в писмо до медиите, че ще номинира нов премиер, когато партиите постигнат компромис. Той призовава политическите сили, които се идентифицират с републиканските институции и проевропейската ориентация да изградят солидно мнозинство и да се обединят в “Републикански блок”.

По думите му, докато това се случи старото правителство ще продължи да управлява и да отговаря за текущите си задължения.

Изборите във Франция приключиха с рекордна избирателна активност от 67.1 процента, но нито една партия не успя да събере достатъчно гласове, за да може да управлява сама. След края на изборния ден стана ясно, че новият парламент на Франция ще бъде разделен на три основни блока – Новия народен фронт (NFP), коалицията “Заедно” и “Национален сбор”.

Още след първите изборни резултати

победителите от Новия народен фронт поискаха оставката на френския премиер Габриел Атал.

Габриел Атал
АФП

Самият той направи изявление, в което обяви, че ще я подаде, но по-късно френският президент отказа да я приеме.

Изненадващата победа на Новия народен фронт на законодателните избори нанесе силен удар на крайнодесния Национален сбор на Марин льо Пен, за който всички анализатори твърдяха, че ще е големият победител от изборите. В крайна сметка партията завърши на трето място и доста под прага на работещото мнозинство.

Новия народен фронт – съставен от Френската комунистическа партия, твърдо лявата “Непокорна Франция”, Зелените и Социалистическата партия, казва, че Макрон трябва да посочи министър-председател сред техните редици, тъй като това е блокът с най-голям брой места в Националното събрание. Те обаче не успяха да издигнат консенсусен кандидат. Лидерът на “Непокорна Франция” Жан-Люк Меланшон поиска премиерът да дойде от неговата партия, но социалистите твърдо отказаха.

Жан-Люк Меланшон

Писмото на Макрон обаче предполага, че той няма да посочи премиер от Новия народен фронт,

тъй като той призова за сформиране на коалиция от политически сили с “републикански ценности” – обикновено разбирани като изключващи твърдата левица и крайната десница.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст