НАТО увери Украйна, че пътят ѝ към Алианса е необратим

Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим. Това записаха в заключителната си декларация лидерите на страните от НАТО на срещата на върха във Вашингтон, предаде “Асошиейтед прес”.

В декларацията не се посочват конкретни срокове за присъединяването, на което Киев се надяваше. В нея обаче е записано, че Украйна ще може да се присъедини към военния съюз, когато изпълни съответните условия и бъде постигнато съгласие от страните членки.

Лидерите на страните в НАТО са единодушни за отпускането на пакет военна помощ от 40 млрд. евро.

“Ние възнамеряваме да предоставим пакет базисна помощ в размер на най-малко 40 милиарда евро през следващата година и след това да поддържаме помощта в областта на сигурността на устойчиво равнище, така че Украйна да спечели”, се казва в комюникето, одобрено на срещата във Вашингтон.

Средствата, с които държавите участват, ще бъдат определяни въз основа на БВП. Унгария не участва в пакета, защото отказва да предоставя помощ на Украйна.

Съюзниците също решиха, че НАТО ще поеме по-голямата част от координацията на военно оборудване и обучение за Украйна от ad hoc коалиция, водена от Съединените щати.

Лидерите отправиха и предупреждения към Китай заради подкрепата, която Пекин оказва на Москва във войната с Украйна. В изявлението се отправя призив Китай да прекрати всякаква материална и политическа подкрепа за военните усилия на Русия. В него има и обвинение, че Иран и Северна Корея подхранват войната на Русия в Украйна, като предоставят пряка военна подкрепа на Москва.

По-късно Китай предупреди НАТО да не “провокира конфронтация” заради отношенията на страната с Москва.

“НАТО трябва да спре да провокира конфронтация и съперничество и да направи повече, за да допринесе за световния мир и стабилност”, заяви говорителят на китайската мисия в Европейския съюз. Той обвини Алианса, че използва “войнствена реторика”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст