Превръщането на резервите в оръжие е голямата тревога на централните банки

Превръщането на резервите в оръжие е голямата тревога на централните банки

Мениджърите на резервите на централните банки по света се тревожат все повече за сигурността на валутните си активи заради растящия геополитически риск, показва проучване на “Ю Би Ес груп”. Една трета от участниците в анализа на швейцарския банков лидер са определили като най-голяма опасност превръщането на валутните резерви в оръжие – двойно повече от миналогодишния дял. 87% от проучените от “Ю Би Ес” 40 централни банки се страхуват най-много от по-нататъшна ескалация на напрежението между Русия и Украйна, Китай и Съединените щати, както и на ситуацията в Близкия изток.

Голямата тревога е, че активите на централните банки могат да бъдат санкционирани, замзразени или конфискувани, ако конфликтите се задълбочат. Обявеният преди месеци план за използване на печалбите от замразените руски активи в чуждестранна валута в подкрепа на Украйна е опасен прецедент, който рискува да подкопае статуса на валутните резерви като най-ликвидното и сигурно убежище за богатството на дадена страна.

Тези събития “повишават още повече риска валутните резерви да не се смятат вече за спасителен пристан за централните банки”, посочва Масимилиано Кастели – шеф на поделението за глобалните национални пазари в “Ю Би Ес асет мениджмънт”. Той допълва, че златото може отново да влезе в активна употреба заради съществуващите геополитически тенденции. Което, от своя страна, ще предизвика отлив от деноминирани в щатски долари активи и ще е още по-голямо предизвикателство за доминиращата позиция на зелените пари.

Средният дял на доларовите вложения на анкетираните от “Ю Би Ес” централни банки, които управляват половината глобални валутни резерви, е 55% – слаб спад от миналогодишните 56 процента. Той е бил 67% през 2021-а и постепенно върви надолу. Междувременно, една четвърт от участниците в проучването са казали, че са увеличили инвестициите в евро, а 8% са добавили японски йени.

“Битувата мнението, че щатската валута ще понесе щети от превръщането на валутните резерви в оръжие по геополитически причини”, обяснява Кастели. И допълва, че ескалацията на американските санкции срещу отделни държави, включително и Русия, ги принуждава да правят бизнес в други парични единици.

Междувременно, търсенето на деноминирани в китайски юани активи е намаляло заради опасения за забавяне на китайската икономика. Делът на участниците в анкетата, които са споделили, че инвестират или възнамеряват да влагат средства в юани, е спаднал от 72% през миналата година на 70% през тази – най-малко от 2017-а насам.

Мениджърите на резерви се опасяват все повече от политическата фрагментация и от раздутите публични разходи. Делът на посочилите невъзможните за обслужване дългови равнища като основен риск за глобалното стопанство, е скочил над два пъти – до 37 процента.

По повод навършените на 1 юли 80 години от откриването на конференцията в Бретън Удс, обзорът на “Ю Би Ес” включва и въпрос към участниците за глобалните финансови организации, които повечето експерти определят като остарели без реформи. Едва една трета от анкетираните смятат, че сегашната международна финансова инфраструктура е достатъчно стабилна, за да оцелее в сегашните предизвикателства, включващи неравенство, климатична промяна и демографски срив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст