Навършват се 29 години от клането в Сребреница

Днес, 11 юли, се навършват 29 годишни от клането в Сребреница. Това е най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война. Някои жени губят своите син, съпруг и баща едновременно. За днес е обявен траур в Босна и Херцеговина.

По време на войната в Босна градът е обявен за защитена зона от ООН. Там се струпват хиляди босненски мюсюлмани в търсене на закрила. Tова не спира войските на босненските сърби, начело с генерал Ратко Младич, да влязат в него. Жертвите са над 8000 души мъже и момчета, чието идентифициране продължава. Всяка година погребват тленните останки на поредните установени жертви на клането. Днес по обяд ще бъдат погребани още 14 жертви.

Общото събрание на ООН обяви с резолюция 11 юли за Международен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница. Вносители бяха Германия и Руанда. България беше съавтор на резолюцията.

Сърбия, босненските сърби и Русия категорично се противопоставиха на резолюцията. Сръбският президент Александър Вучич и лидера на босненските сърби Милорад Додик лично подеха кампанията за отричане на геноцида, извършен преди три десетилетия.

Около 6 хиляди души, сред които 250 деца, се включиха в колоната “Поход на мира”, за да отдадат почит към хилядите загинали по време на войната в бивша Югославия. Оцелелите от Сребреница и тази година бяха начело на колоната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст